12 év fegyházat kaphat a pedofíliával vádolt Sz. atya

A vádirat szerint a férfi a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez tartozó gyermekvédelmi központ intézményében molesztálta a vele függő viszonyban, ezáltal kiszolgáltatott helyzetben lévő tanítványokat.

2024. május 3., 15:26

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, a görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte a megye másik végébe, de nem sokkal később már az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a lánya azt mesélte neki, hogy „az iskolában fogdosta a pap bácsi”, aki „a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül”– írja a 444.

12 évre fegyházba küldené az ügyészség Sz. atyát 

Sz. atya nagy médiafigyelmet kapó ügyében ma tartottak előkészítő ülést a Debreceni Törvényszéken, de az ülést elnapolták a vád módosítása következtében – írja a Magyar Hang. Előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelet vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség. A vádlott korábbi munkahelyén, a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez tartozó Szent Anna Görög Katolikus Gyermekvédelmi Központ szervezeti egységeiben a vele függőségi viszonyban és ily módon kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorú tanítványai sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket – olvasható a Debreceni Törvényszék tárgyalási jegyzékében. 

A vádirat szerint a férfi a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez tartozó gyermekvédelmi központ intézményében molesztálta a vele függő viszonyban, ezáltal kiszolgáltatott helyzetben lévő tanítványokat. A vádról egyéb részletek nem derültek ki, mivel az ügyész csak a vádpontok minősítését ismertette.

Ennek alapján a férfit egy-egy rendbeli, 12 életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszakkal; és 14 életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítéssel; továbbá háromrendbeli 18. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítéssel, illetve 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolják. Az ügyészség szerint a vádakat tanúvallomások, helyszín-megtekintések, üzenetváltások, illetve igazságügyi pszichológus szakértő, és elmeorvosi állásfoglalások igazolják.

Az tehát a mai bírósági ülésen nem derült ki, hogy a pap beismeri-e a terhére róttakat, és ezzel elfogadja-e az ügyészség mértékes indítványában szereplő büntetést, vagy sem, és így tárgyalásra tér át a bíróság. Erre júniusig várni kell, amikor folytatódik az előkészítő ülés.

Az ügyről korábban egyébként a 444.hu írt részletesen, a sértettek elmondásai szerint a több Hajdú-Bihar vármegyei településen is szolgálatot teljesítő Sz. atya intim testtájain fogdosta a lányokat. A cikk szerint az egyház lényegében az utolsó pillanatig védte a papot. A Hajdúdorogi Főegyházmegye a vádemelés után, idén februárban közleményt adott ki, amelyből kiderül: 2023-ban Sz. atyát felmentették az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából. Szolgálaton kívül helyezték, majd tavaly ősszel minden papi tevékenységtől eltiltották.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.