Elindult a versengés – Ajánló lapunk 2019. június 20-i számából

Elkezdődött a főpolgármester-jelölti előválasztás, s mára kissé letisztultak a célok, még ha az erőviszonyok nem is. A DK arra készül, hogy a legismertebb ellenzéki médiaszemélyiség előtérbe tolásával egyesítse az ellenzéki szavazótábort a fővárosban.

2019. június 19., 16:17

Szerző:

Macronizmus és Orbanismo

Harminc évvel ezelőtt a Hősök terén a szemünk előtt pattant szét a diktatúra rendszere, és vele az 1956-ról szóló hazugsága is – így fogalmazott Adam Michnik, a lengyel Szolidaritás Mozgalom egykori legendás vezetője, az ellenzéki Gazeta Wyborcza főszerkesztője a Nagy Imre Alapítvány múlt heti budapesti konferenciáján. Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányok tanszékének professzora ezt azzal toldotta meg, hogy az 1989-es méltóságteljes újratemetéssel – ahol az akkori Orbán Viktor remek beszédet mondott – valójában a kommunizmus egész rendszere ért véget. Az ugyanis előrevetítette a berlini fal lebontását, Németország újraegyesítését, a Szovjetunió széthullását is. A brit történészt, akit korábban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott, a mai Orbán Viktorról kérdezte Barát József, s véleménye nem túl hízelgő. 

Lapozzon bele!

Elindult a versengés

Elkezdődött a főpolgármester-jelölti előválasztás, s mára kissé letisztultak a célok, még ha az erőviszonyok nem is. A DK arra készül, hogy a legismertebb ellenzéki médiaszemélyiség előtérbe tolásával egyesítse az ellenzéki szavazótábort a fővárosban. A Momentum terve az, hogy kinyúljon olyan szavazók felé, akik valaha a Fideszre voksoltak, ezáltal hozva be Tarlós István regnáló főpolgármester előnyét, aki a Fidesznél népszerűbb a fővárosban. Karácsony Gergely is azért készül pártbéli tisztségének feladására, hogy minél szélesebb körben vonzó jelölt lehessen. Puzsér Róbert pedig a kormányoldali és az ellenzéki elit ellen egyaránt fellépne – a kérdés csak az, ki marad akkor mögötte – írja elemzésében Lakner Zoltán. Tény, hogy egy hét múlva már bölcsebbek leszünk, addigra eldől, mennyire írta át az ellenzéki erőviszonyokat az EP-választás sokakat igencsak meglepő eredménye. Kálmán Olga abban bízik, hogy éppen eléggé. Ónody-Molnár Dóra kérdésére az előválasztáson a DK támogatásával elinduló független jelölt azt mondja, a főpolgármester legfontosabb feladata az, hogy hitet adjon e csaknem kétmilliós közösségnek. Szerinte sok mindent meg tudna változtatni, mert NER ide vagy oda, „ha Budapest polgárai megválasztanak egy ellenzéki főpolgármestert, akkor nem teheti meg a kormány, hogy ezt figyelmen kívül hagyja. Egy ekkora politikai legitimációt egyszerűen nem hagyhat figyelmen kívül egyetlen kormányfő sem”. Kálmán Olga elmondta: nem csak úgy belesodródott az eseményekbe, hanem hosszú töprengés után volt egy olyan pillanat, amikor azt érezte, nem bocsátaná meg magának, ha nem cselekedne.

Ez a hajó már elment

Csak hosszú évek múltán kerülhet pont a Hableány tragédiájának végére, de akkor is csak büntetőjogilag, mivel végeláthatatlan kártérítési perek indulhatnak. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint nem lenne szerencsés a felelősséget bármilyen módon áthárítani a sétahajó kapitányára, aki a halála miatt már nem tud védekezni, igaz, a bűnösségére jelenleg nem is utal semmilyen adat. Magyar György ügyvéd szerint, ha a Viking Sigynt átfestették, az felveti a bűnpártolás gyanúját. Kollégánk, Pungor András felszállt a Szent Flórián fedélzetére, arra a hajóra, amely az egyik bázisa volt a Hableányt mentő csapatoknak. A katasztrófavédelmi szakemberek azt mondják, a szabályok szerint a vízi balesetek közelében lévő hajóknak azonnal meg kell kezdeniük a mentést. Ők is a helyszínre siettek, amint megkapták a jelzést. Állítják, kész csoda, hogy egy ilyen tragédiának egyáltalán voltak túlélői.

Kivégzett értelmiség

Az író legutóbbi nagyregénye, a Kitömött barbár Aegon művészeti díjas kultkönyv lett. A siker után sokan azt várták, hogy újabb történelmi regényt ír Péterfy Gergely. Ám az idei könyvhétre megjelenő új regénye, bár visszatekint a 20. század traumatikus magyar múltjára, sokkal inkább a jelenhez kapcsolódik. A címe – A golyó, amely megölte Puskint – metaforikusan a kultúra és az értelmiség kivégzésére utal. Családtörténeteken keresztül a mai kultúrharc eredetét keresi. A szerzőtől Sándor Zsuzsanna azt is megkérdezte, mit gondol arról, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi erőközponttá alakul, s miért olyan nagy a csend erről az irodalmi közéletben.

Üdvözlet a győzőnek

Egy autóban, három papagáj és a család közé szorulva, épp az állatorvoshoz indulva tudta meg Rainer M. János, az 1956-os Intézet egykori főigazgatója, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) osztályvezetője, hogy a munkájának és az intézetének vége. Széchényi neve számos áttétellel többször is fölbukkan a kultúrharcban. E családi névhez kötődik a függetlenségének fölszámolása előtt álló MTA éppúgy, mint az OSZK (1802), melynek szervezeti keretéből június 15-i hatállyal kivonták az ’56-os intézetet és a hozzá kötődő életrajzgyűjteményt. Az intézet a Veritasba olvad. Az intézetnek, a rendszerváltás gyermekének ezzel valószínűleg vége. Buják Attila írása.

 

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.