Zsinagógák Hete: a világhírű bariton, Benjamin Appl és Villányi Dániel zongoraművész koncertjén igazi ritkaságot hallhat a publikum

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

2024. szeptember 24., 10:24

Szerző:

A Zsinagógák Hete 2024-ben már negyedik alkalommal kínál betekintést az ortodox zsidóság életébe, ünnepeibe, szent tereibe, tradícióiba és életigenlésébe szeptember 19 és október 7-e között. A rendezvénysorozat keretein belül Benjamin Appl és Villányi Dániel Schubert varázslatos téli világába kalauzol el bennünket.

Az összefogás és összetartozás üzenetét hozza el Benjamin Appl

A nyugati klasszikus zene egyik legmegindítóbb alkotása vitathatatlanul Schubert késői dalciklusa, a Téli utazás, eredeti német címén a Winterreise. Benjamin Appl, a világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész ezt a művet szólaltatják meg a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén, az Óbudai Zsinagógában megrendezésre kerülő koncerten szeptember 30-án.

„Idén van a magyarországi holokauszt 80-dik évfordulója, és bár sokkal korábban keletkezett, Schubert Téli utazásáról mint egyetemes remekműről, mindig is azt éreztem, hogy hangvételében nagyon rímelhet az üldözöttek és áldozatok által, személyesen átélt egzisztenciális kivetettségre” – mondta a koncert kapcsán Villányi Dániel zongoraművész.


„Ez a mű számomra az összefogásról, az összetartozásról, a kultúráról, a szépségről szól a témája ellenére, és az önmagunkkal való szembenézés bátorságáról. És mivel még sosem léptem fel zsinagógában, azt gondoltam ez egy különleges alkalom egy olyan időszakban, amely egyre inkább a megosztottságról szól” – tette hozzá Benjamin Appl világhírű német bariton.

Héber nyelvű mű az első nagy nyugati zeneszerzőtől


Franz Schubert nemcsak minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, de köztük az első, aki héber nyelvű művet is komponált.
Rövid élete végén szerezte a koncert törzsét jelentő kultikus dalciklusát, a Téli utazást és ekkor komponálta kórusművét a 92. zsoltár héber szövegére, melyet e koncert kedvéért tanult meg a világhírű német bariton, Benjamin Appl.


„Magyarország különleges hely a számomra, az elmúlt öt évben talán ide látogattam a leggyakrabban Londonon kívül, ahol 2010 óta élek. Az itteni történelem, a magyarok sorsa, küzdelmei, a magyar zsidóság története mind-mind nagyon tanulságos, ráadásul magyarok nagyon muzikálisak, nem véletlen, hogy annyi nagy zeneszerzőt adott Magyarország a világnak” – fejtette ki Benjamin Appl.


Izraeli énekesek is a fellépők között


A kórusművet a kor híres baritonjának, a bécsi nagyzsinagóga kántorának, Salomon Sulzernek dedikálta Schubert, melyben a baritonszóló mellett egy teljes vegyeskarra, vagyis szoprán, alt, tenor és basszus szólamokra van szükség. Mivel a zsidó vallási hagyományok szerint nők énekhangját idegen férfiak nem hallhatják, ezért a zsinagógai koncert során a szopránt két kisfiú, az altot pedig az édesapjuk énekli majd, akik egyenesen Izraelből érkeznek. Hozzájuk csatlakozik két magyar énekes mint tenor és basszus, és végül a szólista, Benjamin Appl, a bariton.

(Kiemelt képünk: Benjamin Appl. Fotó: David Ruano)

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!