Demonstrációt szerveznek Vidnyánszky Attila ellen

A tüntetés szervezői azt követelik, hogy a Nemzeti Színházban történt botrányok miatt Vidnyánszky Attila mondjon le.

2024. július 7., 12:16

Szerző:

Tüntetést szerveznek hétfő 18 órára a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila, az intézmény igazgatójának lemondását követeljék. A meghirdetett esemény leírásában egyelőre mindössze annyit írtak:

Tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila mondjon le! Ez nem maradhat így tovább! A magyar kultúra ennél többet érdemel!

Az eseményt még szombaton Lengyel Tamás is megosztotta a közösségi oldalán, bár egy kommentben kifejtette: ütni kell a vasat, amíg meleg, de a nyár ennek nem kedvez és néhány száz emberrel meg kontraproduktív lesz az esemény. Szerinte a szervezőknek inkább szeptember elejére kellene hasonló eseményt szervezniük, addig pedig online petícióra lenne szükség, hiszen azt bárki és bárhonnan alá tudja írni. 

A színész a napokban is kiállt amellett, hogy a színházban történt botrányok miatt le kellene mondania Vidnyánszky Attilának. Lengyel Tamás, Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Nóra színészek egy ironikus hangvételű rapszámot is készítettek a Nemzeti Színház igazgatójáról.

A dal az Ati (hivatalos Vidnyanszklip) címet kapta, és a Magyarország Kedvenc Műsora YouTube-csatornán érhető el. A számban többek közt azt rappelik Vidnyánszkiról, hogy: „A testi épség neked nem téma, Csak a díszlet nézzen ki jól még ma!”

Vidnyánszky Attila nem mond igazat?

A hétfőre szervezett tüntetés előzménye: megszólalt a Nemzeti Színházban történt balesetben megsérült egyik színész, Szász Júlia, aki több ponton is cáfolta Vidnyánszky Attila színházigazgató Origónak adott nyilatkozatát. Ebben többek között a direktor elmondta, november óta fejenként több mint ötmillió forintot kapott a két színész, a táppénzen felül, különböző jogcímeken. „A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk” – mondta.

„A Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érzem, hogy megszólaljak”

– írta a Facebookon Szász Júlia. Elmondta, az igazgató állításával ellentétben nem kaptak fejenként 5 millió forintot Horváth Lajos Ottóval a baleset után. Posztjában a színésznő részletesen levezeti, hogy mennyi pénzt kapott a baleset óta, és megjegyzi, kártérítést nem kapott.

Szász Júlia arról is ír, hogy Vidnyánszky egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy a „színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni”, nem pedig Udvaros Dorottya adta a szájába, ahogy a színházigazgató állítja. 

A Nemzetiből nemrég, viharos körülmények között távozott Kossuth-díjas színművész a Partizánnak adott szerdai interjújában arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat egy „látszatesemény” volt. Lehetett tudni, hogy a vizsgálat azt fogja megállapítani, hogy nincs egy személyi felelős.

Mint azt korábban megírtuk, baleset miatt félbeszakadt tavaly novemberben a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia előadás. A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazagtósága később közleményt adott ki a balesettel kapcsolatban, mely szerint végtagsérülésekkel szállították a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, akiket még aznap megműtöttek. A Nemzeti Színház színészeire ezután hosszú lábadozás várt, sokáig nem is hagyhatták el a klinikát. Az eset után a színházban belső vizsgálat indult, Vidnyánszky pedig lemondott, de lemondását később visszavonta.