Vizsgálják a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset körülményeit

Belső bizottságot alapítottak a színházban. 

2023. november 13., 16:35

Szerző:

Péntek este baleset miatt szakadt félbe a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadása: Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia színészek több méter magasról zuhantak le, és végtagsérüléssel kórházba szállították őket, állapotuk stabil. Az ügyben Vidnyánszky Attila vezérigazgató elismerte felelősségét, és hétfőn délelőtt lemondott, azonban ezt Csák János nem fogdta el. 

A 24.hu Mihályi Győzőt, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökét kérdezte a színházi balesetekről. Mint elárulta, minden hasonló baleset esetén kötelező egy belső vizsgálóbizottságot felállítani. „Mindenkinek érdemes ott lennie, aki dolgozott az előadásban, és tudhat a baleset körülményeiről. Az igazgatónak és a gazdasági igazgatónak is szerepe van egy ilyen bizottságban, de a színpadmestert, az ügyelőt, a színészeket is meg kell hallgatni. Egy ilyen belső vizsgálat egy-két hétig is eltarthat, a színház ezután adhat ki közleményt a balesetről” – közölte. 

Az ügyben Mihályi egyelőre nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, de azt elmondta, hogy bár veszélyes a színházi munka, adott esetben több száz kilós díszletelemeket mozgatnak a színészek és háttérdolgozók feje fölött, komoly biztonsági előírások szerint dolgoznak, a súlyos balesetek ezért meglehetősen ritkák is. Ennek kapcsán a színpadmesternek és az ügyelőnek különösen fontos a szerepe. 

(Kiemelt képünkön a Nemzeti Színház épülete. Fotó: Misibacsi/Wikipédia.)

 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.