WHO-igazgató: el kell gondolkodni a kötelező oltás bevezetésén

Hans Kluge szerint ideje elindítani a nyilvános vitát Európában arról, hogy kötelezővé tegyék-e az oltást mindenkinek. Szerte Európában ugyanakkor tömegtüntetések zajlottak a lezárásokkal szemben. 

2021. november 21., 13:39

Szerző:

Rengeteg új koronavírusos esetet jelentettek szerte Európában szombat este a különböző országok hatóságai. Franciaországban ezen a napon 23 új halálos áldozatról számoltak be, amivel 91 520-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma – adta hírül az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik a koronavírus Európán belüli terjedése miatt. A szervezet regionális igazgatója, Dr. Hans Kluge a BBC-nek azt mondta: márciusig mintegy 500 ezer halálesetet regisztrálhatnak a kontinensen, így a koronavírus és a szövődményei ismét a halálozási statisztika élére ugrott minden európai országban. A szakember úgy látja: a a járvány terjedésének hátterében olyan tényezők álltak, mint

  • a téli időszak bekövetkezése,
  • az elégtelen vakcinalefedettség, illetve
  • a jóval fertőzőbb delta-változat regionális dominanciája.

Sem az Index, sem az MTI nem idézte pontosan a WHO regionális igazgatóját, viszont címben odaírták, hogy a WHO a kötelező oltás bevezetését javasolta. Hans Kuge viszont azt mondta:

ideje lenne elgondolkodni rajta, hogy kötelező legyen az oltás mindenkinek.

A regionális igazgató megerősítette, hogy a maszkhordás segít a fertőzés lassításában. 

A igazgató az oltási igazolásról azt mondta: ez nem a szabadság korlátozása, hanem inkább egy eszköz, hogy megvédjük az egyéni szabadságunkat.

Ausztriában már kötelező 

Ausztria pénteken az első európai országként bejelentette, hogy a Covid-19 elleni védőoltás törvényi kötelezettséggé válik. Az új szabályok februárban lépnek hatályba, mivel az intézkedés végrehajtásának részleteit még tárgyalják. Az indoklás szerint erre és a lezárásokra azért van szükség, mert rekordszámú megbetegedést regisztráltak, ugyanakkor nagyon alacsony az átoltottsági szint. 

Alexander Schallenberg osztrák kancellár azt mondta, hogy egy szabad társadalomban nehéz döntést kellett meghozni, de az oltások jelentik „az egyetlen kiutat, amivel megszakíthatjuk ezt az ördögi kört". Hozzátette: „Ez az egész társadalom számára probléma. Még azok számára is, akik be vannak oltva. Előfordul, hogy a beoltottak nem jutnak be az intenzív osztályra, mert azok, akik nincsenek beoltva és megbetegedtek, már elfoglalák az összes helyet" – mondta Schallenberg a BBC-nek.

Szombaton több tízezren tüntettek az új intézkedések ellen a fővárosban, Bécsben, de az egész kontinensen is. Sokan táblákat lengettek, amelyeken olyan jelszavak szerepeltek, mint „nemet az oltásra" és „elég volt".  Sok más európai ország is új intézkedéseket vezettek be, mivel az esetek száma növekszik: a Cseh Köztársaság és Szlovákia is újabb korlátozásokat jelentettek be a be nem oltott emberekkel szemben, mivel az egész kontinensen rekordszámú fertőzést regisztráltak.