Szerte Európában tömeges tüntetések zajlottak a lezárások és az oltások ellen

Többnyire erőszakba fulladtak a végére. 

2021. november 21., 08:53

Szerző:

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton Bécsben, miután az osztrák kormány országos zárlatot hirdetett az országban gyorsan növekvő koronavírus-fertőzések megfékezésére, írja az Euronews. A szélsőjobboldali ellenzéki Szabadságpárt is tiltakozásra szólítottak fel az embereket, és az új korlátozások elleni fellépést ígérték. 

A vírus elleni intézkedések ellen Rómában is tartottak tüntetéseket, és Svájcban, Horvátországban és Olaszországban is terveztek demonstrációkat.

Közben szombaton több száz tüntető gyűlt össze a római Circo Massimo téren, hogy a COVID-19 elleni védőoltások ellen demonstráljanak. Az emberek a COVID-19 elleni védőoltást igazoló zöld igazolvány használata ellen is tiltakoztak. Olaszországban többféle szórakozóhelyre - például a mozikba - való belépéshez fel kell mutatni a zöld igazolványukat.

Hollandiában péntek este a holland rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre. Hét ember megsebesült a COVID-19 korlátozások elleni tüntetés miatt kitört zavargásokban, Rotterdam belvárosában. 

Ausztriában a zárlat hétfőn kora reggel kezdődik, kezdetben 10 napig tart oltottak és oltatlanok számára egyaránt, majd újraértékelik. Legfeljebb 20 napig tart majd. A legtöbb üzlet bezár, és a kulturális rendezvények is elmaradnak. Az emberek csak bizonyos meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, például élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak.

Az osztrák kormány azt is közölte, hogy február 1-jétől az országban kötelezővé teszik a védőoltásokat.

A bécsi Heldenplatzon kezdődött a menet, és több ezer tüntető gyűlt össze a hatalmas téren. Mintegy 1300 rendőr volt szolgálatban. Hangszórókon keresztül közölték a tüntetőkkel, hogy maszkot kell viselniük, de a legtöbben nem vették fel. Az osztrák Szabadságpárt vezetője, Herbert Kickl, aki a hét elején jelentette be, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje, és otthonában kell elkülönítve maradnia, videón keresztül jelent meg. Elítélte az általa „totalitáriusnak" nevezett intézkedéseket egy olyan kormány részéről, „amely úgy gondolja, hogy neki kell gondolkodnia és döntenie helyettünk”.

Az oltások száma Ausztriában az egyik legalacsonyabb Nyugat-Európában, és a súlyosan érintett államok kórházai figyelmeztettek, hogy intenzív osztályaik elérik a kapacitást. A napi átlagos halálozási arány az elmúlt hetekben megháromszorozódott. A kormány adatai szerint Ausztria 8,9 millió lakosának nem egészen 66%-a van teljesen beoltva. Schallenberg osztrák kancellár péntek este bocsánatot kért minden beoltott embertől, mondván, nem igazságos, hogy szenvedniük kell az újabb zárlatos korlátozások alatt, amikor mindent megtettek a vírus megfékezéséért. 

Franciaországban Gerald Darmanin belügyminiszter szombaton elítélte a Franciaország tengerentúli területeinek egyikén, a karibi Guadeloupe szigetén történt incidenseket, ahol a héten erőszakos tüntetések törtek ki a COVID-19 korlátozás miatt. Darmanin elmondta, hogy az éjszaka folyamán 29 embert vett őrizetbe a rendőrség. A hatóságok pénteken bejelentették, hogy további 200 rendőrt küldenek a szigetre, és keddig este 6 órától reggel 5 óráig tartó éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el. A tüntetők útlezárásokat tartottak, az utcákon autókat gyújtottak fel. Elítélik a COVID-19 egészségügyi igazolványt, amely az éttermekbe és kávézókba, a kulturális helyszínekre, a sportcsarnokokba és a távolsági utazáshoz szükséges. Tiltakoznak az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltása ellen is.

 

(Kiemelt képünk: Bécs, 2021. november 20. Füstgránátot tartanak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások ellen tüntetők Bécsben 2021. november 20-án. Alexander Schallenberg osztrák kancellár az előző napon bejelentette, hogy Ausztriában a koronavírus gyors terjedése miatt november 22-től teljes lezárást rendel el a kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás az országban. Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)