Az Európai Bizottság elnöke aggódik, hogy a magyarországi veszélyhelyzeti intézkedések túl messzire mentek

2020. április 2., 15:25

Szerző:

Aggodóm amiatt, hogy egyes veszélyhelyzeti intézkedések túl messze mennek, és kifejezetten aggódom a magyarországi helyzet miatt

- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Von der Leyen az EU újabb gazdasági válságkezelő csomagját ismertette azon a sajtótájékoztatón, amelyen a magyar koronavírus-törvényről is kapott kérdést - írja az Index.

EU-tisztújítás
Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A Bizottság elnöke elmondta, hogy a múlt héten Věra Jourová európai értékekért és jogérvényesülért felelős uniós biztos tárgyalt Varga Judit magyar igazságügyi miniszterrel a koronavírus-törvényről, az európai biztosok pedig keddi ülésükön is megvitatták a törvényt.

Von der Leyen a hétfőn kiadott nyilatkozatában foglalt gondolatokat is megismételte, miszerint

a koronavírus jelentette nehéz helyzetben gyors és hatékony intézkedések szükségesek az emberek egészségének érdekében, de azoknak időben korlátozottnak kell lenniük és a céllal arányosnak, lehetőséget adva a felülvizsgálatra is.    

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.