Választóvonalat húznak a világ tetején a járvány miatt

Választóvonalat húznak a kínai hatóságok, hogy megakadályozzák a Mount Everestet kínai és nepáli oldalról meghódító hegymászók között az esetleges koronavírus-fertőzés továbbadását.

2021. május 10., 18:26

Szerző:

Elválasztóvonalat létesítenek a kínaiak a világ legmagasabb hegyének tetején a 8848 méteres Mount Everestet kínai és nepáli oldalról megmászók szétválasztására – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A jelentés szerint a kínai oldalon feljutó hegymászóknak tilos átlépni a választóvonalat, bárkivel vagy bármivel érintkezni a nepáli oldalon.

Az Everest kínai – északi – oldaláról jelenleg 21 szigorúan ellenőrzött hazai hegymászó tart a csúcsra, további 17 kínai állampolgárnak az északi hegyoldalon való túrázásra adtak engedélyt. Elővigyázatosságból Kína idén nem engedte meg külföldieknek a Csomolungma megmászását a járványveszély miatt.

Az országban gyakorlatilag felszámolták a pandémiát: pénteken 7, szombaton pedig csak 8 fertőzést jelentettek, mindet külföldről hazatérő kínaiak körében. A szomszédos, valutahiánnyal küszködő Nepál 408 külföldinek adott ki engedélyt az Everest megmászására. Az országban jelenleg tombol a járvány: pénteken minden korábbinál több, 9023 új esetet regisztráltak.

A nepáli hatóságok tagadják, hogy jelen lenne a koronavírus a Mount Everesten, de egy norvég hegymászó a múlt héten azt közölte, hogy covidos lett. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Ang Tshering nepáli serpa szerint lehetetlen bármiféle válaszfalat emelni a Csomolungma csúcsán, sőt az is elképzelhetetlen, hogy egy légzési problémákkal küszködő covid-beteg egyáltalán feljusson a csúcsra.

(Kiemelt kép: Prakash Mathema | AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.