Ukrajnában tovább gyorsult a járvány terjedése

Csütörtökre hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel. A halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.

2021. május 13., 13:56

Szerző:

A kórházba kerültek száma is jelentősen nőtt, az egészségügyi tárca mégis a helyzet stabilizálódásáról számolt be. Kórházba ugyanakkor a korábbi napokhoz képest most jóval több, 2569 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon még számuk még csaknem fele ennyi volt.

A legtöbb új beteget, 726-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 200 ezret, az elhunytaké 29-cel 4883-ra nőtt.

Az ukrán egészségügyi minisztérium csütörtökre ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, amelynek alapján Ukrajna egésze a jelenleg legenyhébb „sárga" kategóriába került, azaz most már egyetlen régió sem tartozik a súlyosabb „vörös", illetve „narancs" besorolásba. A „sárga" kategóriában csupán az idősotthonok látogatását korlátozzák. Szabadon működhetnek az üzletek, a vendéglátóhelyek – nem túlzottan szigorú létszámkorlátozással a benti légtérben egyszerre bent tartózkodókra vonatkozóan –, és folytatódhat az oktatás az iskolákban is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben csütörtökön arról számolt be, hogy az oltási pontokon szinte teljesen elfogyott az AstraZeneca-oltóanyag, amely Indiából és Dél-Koreából érkezett, mindössze 26 ezer dózis maradt, amelyet a második dózisok beadásához tartalékolnak. Az egészségügyi tárca közölte, hogy újabb szállítmány érkezésére várnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egészségügyi dolgozó vár a kijevi kórházban, hogy elvégezze a betegek koronavírus oltás előtti adminisztrációját. Fotó: Nurphoto/AFP | Celestino Arce)