Otthonában késelték halálra az ebola ellen küzdő kongói újságírót

2019. november 4., 12:46

Szerző:

Otthonában ölték meg Papy Mombere Mahamba kongói újságírót, aki az elmúlt hónapokban azon dolgozott, hogy minél több embert világosíthasson fel az országban tomboló ebola-járványról. A merénylők az újságíró feleségét is megsebesítették, és felgyújtották az otthonukat - írja a BBC.

Mahamba halálhírét munkahelye, a Radio Lwemba egy másik újságírója, Jacques Kamwina erősítette meg az AFP-nek. Az áldozatot halálra szurkálták.

Kongóban sokan álhírnek tartják a járványt, és azzal vádolják a leküzdésén dolgozókat, hogy csak meg akarnak gazdagodni. Emiatt gyakoriak a támadások olyanok ellen, akik a járvány megelőzésén és leküzdésén dolgoznak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.