Robotoknak fejlesztettek ki bőrt müncheni kutatók

2019. október 10., 18:54

Szerző:

Robotoknak fejlesztettek ki bőrt müncheni kutatók. Elsőként láttak el egy emberméretű robotot teljes mértékben mesterséges bőrrel, hogy jobban érzékelje környezetét és képes legyen akár egy lábon is egyensúlyozni.

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) csütörtöki közlése szerint a mesterséges bőr hatszögletű sejtekből áll, melyek nagyjából akkorák, mint egy kéteurós érme.

A bőrt először a H-1 nevű, emberméretű roboton vetik be, 1260 sejttel és több mint 13 ezer szenzorral rendelkezik a felsőtestén, karján, lábán és még a talpán is.

Mikroprocesszorok érzékelik az érintést, gyorsulást, közeledést és hőmérsékletet.

– Összehasonlításképpen, az emberi bőr mintegy ötmillió receptort tartalmaz – mondta el Gordon Cheng kutató.

A robotbőr fejlesztésének eddigi legnagyobb akadályát az adatfeldolgozási kapacitás korlátai jelentették. A rendszerek ugyanis már néhány száz szenzor adatától is telítődtek.

Ennek a problémának a megoldására a müncheni kutatók a bőrsejteket nem folyamatosan figyelik, hanem egy úgynevezett eseményalapú rendszert használnak. Így az adatfeldolgozási rendszer terheltsége akár 90 százalékkal is csökkenhet.

– Rendszerünket arra alakítottuk ki, hogy problémamentesen és gyorsan tudjon működni minden lehetséges robottípussal. Most azon dolgozunk, hogy még kisebb bőrsejteket tervezzünk, melyeket a jövőben nagyobb mennyiségben tudunk előállítani

– fejtette ki Cheng.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.