Trump az állam ellenségének nevezte Joe Bident

Donald Trump az állam ellenségének nevezte Joe Biden elnököt az első nagygyűlésén, amióta az FBI átkutatta floridai üdülőhelyét bizalmas akták után kutatva.

2022. szeptember 4., 10:06

Szerző:

A Pennsylvania állambeli Wilkes-Barre-ban több ezer támogatója előtt felszólalva Trump azzal vádolta Bident, hogy fegyverként használja ellene az FBI-t. A razzia „az amerikai történelem egyik legmegdöbbentőbb hatalommal való visszaélés volt bármelyik kormányzat részéről” – állította a volt elnök.

A 76 éves Trump csaknem kétórás beszédének első részében az FBI múlt hónap eleji házkutatását bírálta. Trump korábban is „boszorkányüldözésnek” minősítette az ellene folyó vizsgálatokat és támadásokat, és ez szombaton sem volt másként. A házkutatást végző FBI-ügynökök tucatnyi üres, titkosnak minősített mappát találtak, és személyes irodájából szigorúan titkos akták kerültek elő. A nyomozás még mindig tart Trump ellen, aki tagadja bűnösségét.

A BBC összefoglalója szerint a házkutatás mellett az exelnök a régi témákhoz is visszatért: a 2020-as választás elcsalása, az Egyesül Államok „megmentése”. Többször megemlítette, hogy a drogdílerekre halálbüntetést kellene kiszabni. 

Trump azért tartózkodott az Pennsylvaniában, hogy két republikánus jelöltet népszerűsítsen. Dr. Mehmet Oz az amerikai szenátusi posztért, Doug Mastriano szenátor pedig Pennsylvania következő kormányzói posztjáért száll versenybe. Mindketten csak röviden szólaltak fel – ugyanis a szombat esti nagygyűlés valójában egyetlen személyről szólt: Trumpról.

Titkosított iratok

Ahogyan arról többször beszámoltunk, az FBI augusztus 5-én kapott végzést a házkutatásra az eljáró bírótól, Bruce Reinharttól. A nyomozók augusztus 8-án bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, majd, a hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint mintegy 20 doboznyi irattal távoztak.

A házkutatást személyesen az igazságügyi miniszter engedélyezte. Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban a nyomozás érdekeire hivatkozva utasította el, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond Doug Mastriano pennsylvaniai kormányzói és Mehmet Oz amerikai szenátori jelöltségét támogató kampánygyűlésen a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ban lévő Mohegan Sun Arénában 2022. szeptember 3-án. Fotó: Ed JONES / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.