Durvul a Trump-botrány: lemondott a titkosszolgálat helyettes vezetője

Távozott posztjáról az Egyesült Államok titkosszolgálatának (US Secret Service) egyik igazgatóhelyettese, korábbi fehér házi kabinetfőnök-helyettes, aki fontos tanú volt a 2021. január 6-i washingtoni zavargások eseményeinek kivizsgálásáról szóló eljárásban.

2022. augusztus 30., 20:38

Szerző:

Tony Ornato hétfőn a CNN-nek megerősítette a távozásáról szóló korábbi értesüléseket, közleménye szerint a magánszektorban folytatja pályafutását. Ahogy írta, "országát 25 éven át hűségesen szolgálta", mostani döntését régóta - több, mint egy éve - fontolgatta.

Ornato 2019 decemberében átmeneti időre elvállalta a Fehér Ház kabinetfőnök-helyettesi pozícióját Donald Trump alatt, majd a Trump-elnökség megszűnésével visszatért a titkosszolgálathoz, ahol igazgatóhelyettesként a képzési programokért felelt.

Ornato kétszer is tanúskodott a Capitolium környékén 2021. január 6-án történt zavargások és a törvényhozás épületét ért támadás körülményeit vizsgáló kongresszusi biztosság előtt.

Tony Ornatót a testület kulcsszereplőnek tartja, aki fontos információkkal rendelkezhet azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt aznap.

Neve két hónappal ezelőtt is felmerült, amikor egy korábbi fehér házi tanácsadó a vizsgálóbizottság előtt tett nyilatkozatában beszélt Ornato érintettségéről. Cassidy Hutchinson, aki 2021 januárjában a Fehér Ház kabinetfőnökének közvetlen munkatársa volt, azt állította, hogy január 6-án, nem sokkal Donald Trump Fehér Háznál tartott nyilvános beszéde után találkozott Tony Ornatoval, aki azt mondta neki, hogy az elnök feldühödött, amikor megtudta, hogy nem mehet a Capitoliumhoz.

Az akkor hivatalban lévő elnök beszéde után vonult át több ezer feldühödött tüntető a törvényhozás épületéhez, a Capitoliumhoz, ahol egy csoportjuk behatolt az épületbe, és komoly károkat okozott. A zavargások következében többen meghaltak és sokan megsebesültek.

A Hunter Biden-ügyben is fejek hullottak

Távozott a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) az az ügynök is, akit egy informátor politikai elfogultsággal vádolt, ami összefügghet azzal a gyanúval, hogy a 2020-as elnökválasztás előtt a hatóság késleltette Joe Biden fiának számítógépén talált információk nyomozását.

A Fox News hétfői értesülése szerint Timothy Thibault különleges ügynök már nem dolgozik a szervezetnél, a hétvégén távozott a szolgálattól.

Thibault neve a sajtóban állítólagos politikai elfogultsága miatt merült fel azzal a gyanúval, hogy megpróbált beavatkozni a jelenlegi elnök fia, Hunter Biden ügyében indult nyomozásba.

Thibault-t egy július 17-én kelt hivatalos levélben nevezte meg a szenátus jogi bizottságának magas rangú republikánus tagja. Chuck Grassley Christopher Wray FBI-igazgatótól és Merrick Garland legfőbb ügyésztől kért magyarázatot. A szenátor egy informátorra hivatkozva a magas rangú tisztségviselők elfogultságával kapcsolatban kérdezte az FBI vezetőjét és a kormány tagját.

„Nem Timothy Thibault az egyetlen politikailag elfogult ügynök az FBI washingtoni területi irodájánál”, valamint hogy „az FBI a kongresszusnak és az amerikai embereknek is válasszal tartozik”.

A múlt héten a Facebook (ma már Meta) alapítója, Mark Zuckerberg élő internetes adásban magyarázta, hogyan korlátozák az FBI nyomására a jelenlegi elnökre, Joe Biden akkori jelöltre nézve kellemetlen információk hozzáférhetőségét a közösségi oldalon néhány héttel a 2020-as elnökválasztás előtt. Az érzékeny információk, levélváltások ukrajnai üzleti kapcsolatokról is, Joe Biden fiának, Hunternek az elhagyott számítógépéről kerültek nyilvánosság elé.

Mark Zuckerberg szavai szerint cégének munkatársait a Szövetségi Nyomozó Iroda azzal kereste meg, hogy már a 2016-os elnökválasztás idején is rengeteg orosz propaganda jelent meg, és 2020-ban is valami hasonlóra lehet számítani, ezért legyenek éberek.

Joe Rogan műsorvezető podcast-adásában (The Joe Rogan Experience) Zuckerberg úgy fogalmazott: az FBI-t nagy tekintélyű rendvédelmi szervnek tartja, legitim intézménynek, és „ha ők keresnek meg azzal, hogy legyünk nagyon résen, akkor én azt komolyan akarom venni”.

A New York Post napilap 2020 októberének közepén hozta nyilvánosságra, hogy az akkor még elnökjelölt, és korábbi alelnök Joe Biden fiának elhagyott laptopja gyorsítótárában olyan kompromittáló levelezés nyomait találták, amely egyebek között az ő ukrajnai üzleti kapcsolataira is rávilágított.
A New York Post által közölt leleplező információ valóságtartalmát később megerősítette a The New York Times, a The
Washington Post és a Politico is, igaz kezdetben nem foglalkoztak az értesüléssel.
Hunter Biden ellen üzleti tevékenysége miatt adócsalás gyanújával folyik nyomozás.
A jelenlegi elnök fiának ügyeiről film is készült, az Egyesült Államokban szeptember elején mutatják be egy független filmes, Robert Davi Fiam, Hunter című életrajzi filmjét.

(Kiemelt kép forrása: STRINGER / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.