Trump ügyvédjei meglepő kéréssel álltak elő

Különleges jogi felügyelő kinevezését kérték Donald Trump volt amerikai elnök ügyvédei hétfőn a politikus ingatlanán lefoglalt iratok ügyében.

2022. augusztus 23., 06:49

Szerző:

A bírósági beadványban a volt elnök jogi csapata egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarja elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát. Trump ügyvédei emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére.

A beadványban Donald Trump, jogi képviselői útján, alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket sérthetett az FBI két héttel korábbi házkutatása, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak nála. A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.

A hatóság – az Igazságügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián.

Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek, a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek. 

Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje. A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy példátlan esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.

(Donald Trump akkori amerikai elnök beszédet mond a Make America Great Again elnevezésű nagygyűlésen a La Crosse Fairgrounds Speedway-en 2020 október 27-én. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

 

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.