Maga az igazságügyi miniszter engedélyezte a házkutatást Donald Trump házában

Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást – közölte maga Merrick Garland csütörtökön. 

2022. augusztus 12., 06:18

Szerző:

Ez az első hivatalos bejelentés, mióta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartot Donald Trump házában.

A miniszter elmondta: dolgoznak azon, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, a házkutatási végzést és az arról szóló jegyzőkönyvet. Az igazságügyi minisztérium nevében a „bírósági iratok fognak szólni” – fogalmazott.

„Észlelték az igényt”

Hozzátette: minisztériuma „észlelte az igényt” az iratok közzétételére, annak fényében is, hogy a volt elnök nyilvánosságra hozta a hatósági intézkedés tényét, valamint figyelembe vették a közérdeket is. Elmondta, hogy a titkosítás feloldására vonatkozó kérvény megérkezett az illetékes floridai körzeti bírósághoz.

Donald Trump floridai rezidenciáján, a Mar-a-Lago ingatlannál hétfőn délután bejelentés nélkül jelentek meg az FBI nyomozói, akik átkutatták az ingatlant, ahonnan – meg nem erősített – értesülések szerint 15 doboz irattal távoztak. Meg nem nevezett hivatalos források arról számoltak be az amerikai sajtónak, hogy Donald Trump elnöki időszakából származó minősített dokumentumok felkutatására irányult az intézkedés.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök 2022. augusztus 10-én a New York-i Trump Torony előtt. Donald Trump szerdán megtagadta a választ a főügyész előtt a családi vállalkozásában elkövetett állítólagos csalások miatt. Fotó: Stringer/AFP)

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.