Az EU felszólította Törökországot, hogy vessen véget az észak-szíriai offenzívának, de a török elnök nem akarja abbahagyni

2019. október 14., 21:40

Szerző:

Törökország azonnali hatállyal hagyjon fel a hat napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderejét országa területére - követelték az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácsülésükön a török hadművelettel összefüggésben elfogadott zárónyilatkozatukban hétfőn. A tagállamok leszögezték, a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét, valamint akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak. Kijelentették, a katonai tevékenység jelentősen veszélyezteti az Iszlám Állam legyőzése érdekében eddig elért eredményeket, a terrorszervezet ugyanis továbbra is veszélyt jelent Törökország, a régió, valamint Európa biztonságára.

A miniszterek kijelentették továbbá, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett a szír állam egysége, önállósága és területi egysége mellett. Törökország emellett továbbra is kulcsfontosságú partner és fontos szereplő a Szíriában, és a régióban jelentkező válság megoldásában. Ankara biztonsági aggályait azonban nem katonai fellépéssel, hanem politikai és diplomáciai eszközökkel kell kezelni a nemzetközi humanitárius joggal összhangban.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja az észak-szíriai török offenzívát illetően "tiszta, egyértelmű és egységes", amelyet az elfogadott zárónyilatkozat is tükröz. Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak.

Szíria – Török offenzíva
Fotó: MTI/AP/Török elnöki sajtóhivatal

– Néha az Európai Unióban is történnek csodák - kommentálta a megállapodást a luxemburgi diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az "embargó" jogi részleteit még ki kell dolgozni, de a politikai döntés megszületett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ezzel szemben leszögezte, hogy országa a nemzetközi közösség újabb felszólításai ellenére sem állítja le a múlt héten indított észak-szíriai hadműveletet.  "Amit elkezdtünk, azt végig is visszük" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Ankara nem áll el a katonai beavatkozástól, "bárki bármit is mond".

Oroszország még gondolni sem akar arra, hogy katonai konfliktusba sodródhat Törökországgal az Északkelet-Szíriában zajló török offenzíva miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Rijádból, ahová elkísérte látogatására Vlagyimir Putyin elnököt. – Még gondolni sem szeretnénk erre a lehetőségre" - mondta a sszóvivő. Felhívta a figyelmet, hogy a konfliktus megelőzésére a két ország katonái kommunikációs csatornákat építettek ki egymás között, és hogy Moszkva és Ankara egyéb szinteken is kapcsolatban áll egymással. Mint mondta, a két ország között több kapcsolatfelvétel és megállapodás történt, de ezekkel kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Emlékeztetett rá, hogy az október 9-én megindított török hadműveletek kezdetekor az orosz fél több szinten is értésre adta, hogy "kategorikusan nemkívánatosnak" tart bármi olyan lépést, amely megzavarhatja a szíriai politikai rendezést, és a feszültség növekedését provokálhatja ki ebben az országban.

Szíria elhagyására kapott azonnali parancsot az arab ország északi részén levő mintegy ezer főnyi amerikai haderő - tudatta hétfőn egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel. Hozzátette, hogy a parancs minden amerikai katonának szól, kivéve a Szíria déli részén állomásozó 150 fős kontingenst. Mark Esper amerikai védelmi miniszter már vasárnap közölte: Donald Trump amerikai elnök utasította az Észak-Szíriában lévő amerikai katonákat, hogy kezdjék meg a kivonulást amilyen gyorsan és biztonságosan csak lehet. – Valószínűleg két előrenyomuló hadsereg közé kerültek erőink, ami tarthatatlan állapot" - mondta Mark Esper. A védelmi miniszter vitatta, hogy az Egyesült Államok elejét tudta volna venni a török offenzívának. Mint mondta, Recep Tayyip Erdogan török elnök értésre adta, megindítja a támadást tekintet nélkül arra, hogy az amerikaiak mi mit csinálnak.

A szíriai hadsereg bevonult hétfőn Tabkába és Rakkába, valamint több környező faluba a szíriai kurdok és Damaszkusz megállapodásának megfelelően - jelentette a szíriai állami média. A szíriai kurdok és a damaszkuszi kormány vasárnap állapodott meg arról, hogy a hadsereg alakulatokat küld a török határ menti térségbe, hogy segítsen a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában. Az SDF parancsnoka szerint a kurdok fájdalmas kompromisszumra kényszerültek Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével. – Ha a kompromisszumok és a népünk elleni népirtás között kell választanunk, egyértelműen a népünk élete mellett tesszük le a garast – fogalmazott Mazlúm Abdi. – Két kérdés marad: Hogyan tudjuk népünket a legjobban megvédeni? És az Egyesült Államok még mindig a szövetségesünk-e? – fűzte hozzá.

Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter üzeneteiben azt állította, hogy az északkelet-szíriai kurd erők szándékos futni hagyhatják az Iszlám Állam terrorszervezet korábban foglyul ejtett harcosait, hogy így csalogassák vissza az amerikai csapatokat a térségbe. „A kurdok néhányukat szabadon engedhették, hogy mi közbe avatkozzunk, de könnyűszerrel elfoghatja őket Törökország vagy azok az európai országok, ahonnan jöttek. Gyorsan kell cselekedniük ehhez. Jönnek a nagy szankciók Törökországgal szemben. Az emberek valóban azt gondolják, hogy háborút kellene vívnunk a NATO tag Törökországgal? A véget nem érő háborúknak véget kell vetni!” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.