Több olasz nagyváros is szigorításokra kényszerül

Nápolyban, Palermban és Bolognában is az új mutációk terjedésétől tartanak. A bresciai kórházból már a milánói vásártéren felállított ideiglenes kórházba kell áthelyezni a betegeket, mert nem férnek el.

2021. február 26., 19:37

Szerző:

Olaszország egyre több térségét és városát zárják le ismét az új koronavírus-variánsok erőteljes terjedése miatt, írja az MTI. Több mint két hónap után ismét húszezer fölé emelkedett az egy nap alatt azonosított betegek száma. Vörös színű, vagyis kiemelten veszélyes járványtérségnek számít többek között Brescia, Bologna, Perugia városa is, melyeknek lakói szintén nem hagyhatják el az önkormányzat területét. Hétfőtől vörös, vagyis teljesen lezárt zóna lesz a déli Basilicata és Molise tartomány, amely maga kérte a karantén alá helyezését.

Nápoly polgármestere már bejelentette, hogy a szabadtéri mozgást is korlátozza: szombaton és vasárnap lezárja a tengerparti sétányokat, és a szicíliai Palermo híres strandjaira sem lehet majd belépni. A toszkánai Siena és Pistoia városát pedig március 7-ig zárlat alá helyezték.

„A járvány tavaly februári kezdete óta harmadik alkalommal helyezik Sienát zárlat alá, miközben karácsony után már teljesen megnyitották a várost, még a múzeumokat is” – mondta egy Sienában élő magyar az MTI-nek. Hozzátette, hogy a tartományi elnök csütörtökön jelentette be a zárlatot a vírusvariánsok erősödése miatt.

A szigorításokhoz az vezetett, hogy a nagy britanniai, a brazíliai és a dél-afrikai vírusmutációk terjedésével hirtelen ismét megugrott a naponta azonosított új betegek száma, és fokozatosan emelkedik a kórházban és intenzív osztályokon kezelteké.

Kritikus helyzet a lombardiai Bresciában alakult ki, melynek a megtelt kórházából a betegeket elkezdték átszállítani a milánói vásártéren még tavaly tavasszal felállított járványkórházba. Campania tartomány elővigyázatossági intézkedésként hétfőtől lezárja az oktatási intézményeket, miután a vírusvariánsok leginkább az iskolás korosztály között terjednek.

Gianni Rezza, az egészségügyi minisztérium képviselője szerint lehet, hogy ismét le kell állítani az országban a tantermi oktatást. A Liga párt vezetője, Matteo Salvini elmondta: mivel „Európa nem szolgáltatja az ígért vakcina mennyiséget, helyes lenne, ha az olasz kormány is külföldön keresné a Covid-19 ellenszerét, a lakosság egészsége védelme nem tűr késedelmet”.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.