Növeli a mellrák kialakulásának esélyét ez a főzéshez használt alapanyag

Egy friss kutatás szerint a mellrák kockázata miatt érdemes kerülni a használatát.

2025. április 29., 16:36

Szerző:

Napjainkban a mellrák az egyik legrettegettebb daganatos betegség, amelynek első jeleire, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára nem győzik felhívni a figyelmet a szakemberek. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik a genetikai okoktól kezdve a környezeti ártalmakig, ám egy új kutatás szerint az is rendkívül fontos, ki hogyan főz, ugyanis bizonyos olajok is növelhetik a daganatos betegség kialakulásának kockázatát – írta meg a DailyMail.

Bár ma már egyre elterjedtebbek a légkeveréses sütők, amelyekben zsiradék felhasználása nélkül, egészségesebb formában is elkészíthetőek az egyes fogások, de még mindig sokan használnak szójabab-, napraforgó- és kukoricamag-olajat. Ezek azonban kifejezetten veszélyesek lehetnek az egészségre a kutatók szerint.

Nő a mellrák kockázata, ha ezeket használja a sütéshez

A Weill Cornell Medicine által publikált legfrissebb kutatás szerint a magolajok esetében magasabb linolsav-tartalommal kell számolni, amely összefüggésben állhat a mellrák kialakulásával. A linolsav a zsírsavak közé tartozik, és egyike azon anyagoknak, amelynek fogyasztását mérsékelni kellene a szakemberek szerint.

Hő hatására a linolsav még károsabb lehet: ahogyan azt a friss tanulmány megállapította, a linolsav a szervezetbe kerülve úgy stimulálja a sejteket, amely elősegíti a rákos sejtek fejlődését és emlőrákot válthat ki.

A kutatáshoz egereken hajtottak végre kísérleteket, és megállapították, hogy a linolsav fogyasztása jelentősen hozzájárult a tumorok méretének növekedéséhez. Mindez azért különösen aggasztó, mert az agresszív mellrák világszerte milliók halálát okozza évente, a fent említett olajokat pedig rengetegen használják.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy a rákos betegek táplálkozását hogyan kell módosítani, hiszen ezen olajok fogyasztása súlyosbíthatja a betegségüket. A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes visszaszorítani az olajok használatát a főzés során is, alternatívaként pedig az olívaolajat jelölték meg, amely jóval kevesebb linolsavat tartalmaz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)