Terrorcselekménynek nyilvánították az oslói lövöldözést, szélsőjobboldali férfi támadott a mecsetre

2019. augusztus 11., 15:13

Szerző:

Terrorcselekmény-kísérletként vizsgálja az Oslo közeli mecsetben szombaton történt lövöldözést - közölték illetékesek vasárnap sajtótájékoztatón. A lövöldözés a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő al-Noor Iszlám Központban történt. A támadásban egy ember megsebesült, a gyanúsítottat, egy fiatal norvég férfit még szombaton őrizetbe vették. A férfi vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a mecsetbe, és lövöldözni kezdett - mondta el még szombaton Irfan Mushtaq, a mecset vezetője.

Az NRK norvég közszolgálati rádió és televízió közlése szerint a rendőrség több fegyvert talált a mecsetben. 

A rendőrség szerint a letartóztatott férfinak szélsőjobboldali nézetei vannak, Vidkun Quislinget (szélsőjobboldali norvég kormányfő a II. világháború alatt) méltatta - mondta Rune Skjold, az oslói rendőrség biztonsági szolgálatának vezetője. 

A rendőrök a gyanúsított otthonának átkutatásakor találtak egy holttestet. A halott egy fiatal nő, aki rokoni kapcsolatban állt az elkövetővel. A letartóztatott férfit megvádolták a nő meggyilkolásával - közölték.

Norvég sajtójelentések szerint a vádlott az interneten méltatta Brenton Harrison Tarrantot, aki márciusban az új-zélandi Christchurch két mecsetje elleni támadás során végzett 51 emberrel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.