Gyakorlatilag összeomlott az egészségügyi rendszer

Gyakorlatilag összeomlott Szudánban az egészségügyi ellátás – közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet kelet-afrikai irodavezetője szerint csütörtökön.

2023. április 20., 14:23

Szerző:

„Példa nélküli káosznak vagyunk tanúi, a harcok váratlan kirobbanása és a gyors eszkaláció mindenkit meglepett” – jelentette ki telefonos interjújában a Nairobiban tartózkodó Jairo González. A Szudán működő kórházak több mint fele a tízmilliós Kartúmban található, ám már ezek a kórházak sem bírják a terhelést – tette hozzá.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szintén a hét végén kirobbant konfliktus súlyosbodására figyelmeztetett, és humanitárius folyosó felállítását sürgette, elsősorban az egészségügyi dolgozók és pácienseik számára. A WHO adatai szerint a harcoknak már körülbelül 330 halálos áldozata és 3200 sebesültje van.

Mindeközben csütörtökön az egyiptomi hadsereg azt közölte, Szudánból a kairói támaszpontra érkezett három, egyiptomi katonákat szállító repülőgép. A közleményben hozzátették, hogy a Szudánban maradt egyiptomi katonák – a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével – eljutottak Egyiptom kartúmi nagykövetségére.

A szudáni hadsereggel szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) korábban már bejelentette, hogy húsznál több egyiptomi katonát adott át az ICRC-nek csütörtök reggel. A katonák közös gyakorlatozáson vettek részt Szudánban, ahol szombaton tört ki a fegyveres konfliktus az RSF és a hadsereg között.

(Kiemelt képünk: Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 16-án. Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)