A WFP felfüggesztette tevékenységét Szudánban

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) felfüggesztette tevékenységét Szudánban, mivel vasárnap a szervezet három alkalmazottja életét vesztette a hadsereg és félkatonai fegyveresek összecsapásaiban.

2023. április 16., 16:31

Szerző:

Volker Perthes, az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője szerint a WFP dolgozóit teendőik végzése közben ölték meg az Észak-Dárfúr államban található Kabkabíja településen.

„Rendkívül felháborítónak tartom azokat az értesüléseket, amelyek szerint lövedékek csapódtak be, és fosztogatások is történtek az ENSZ és más humanitárius szervezetek létesítményeinek területén Dárfúr különböző térségeiben” 

– hangsúlyozta Perthes, aki egyben az ENSZ szudáni különmegbízottjának tisztségét is ellátja.

Az Afrikai Unió vasárnap délután összehívta a Béke- és Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke előzőleg sürgős tűzszünetet, párbeszédet és a civil lakosság védelmét követelte a harcoló felektől. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag szólított fel a vérontás megfékezésére és konfliktus tárgyalásos rendezésére. Szudánban a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott szombaton. Egészségügyi forrásból úgy tudni, az összecsapásokban eddig legalább 56-an meghaltak és hatszázan megsebesültek.

(Kiemelt képünk: Füst gomolyog a lakóházak felett Kartúmban 2023. április 16-án, amikor a szudáni harcok már második napja dúlnak a rivális tábornokok közötti harcokban. Fotó: AFP)