A civilek védelméről és a tűzszünetről egyeztetett a Szudánban szemben álló felekkel az amerikai külügyminiszter

A civil lakosság és a segélymunkások védelméről, valamint a tűzszünetről egyeztetett telefonon Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét végén kirobbant szudáni összecsapások szemben álló feleivel.

2023. április 18., 09:47

Szerző:

Nem sokkal később Blinken azt közölte, támadás ért egy amerikai diplomáciai konvojt.

Blinken megbeszélést folytatott Abdel-Fattah Burháni tábornokkal, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjével, valamint a hadsereggel szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) vezetőjével, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornokkal.

A beszélgetést követően Dagalo a Twitteren leszögezte: csapatai tekintettel vannak a civilekre az általuk őrzött körzetekben. Hozzátette: a szudáni nép „elkötelezett a szabadság, a demokrácia és az igazság védelmében”.

Dagalo hollétéről az afrikai országban szombaton kitört harcok óta nem tudni.

Nem sokkal az egyeztetés után Blinken azt közölte, az RSF csapataival szövetséges erők tűz alá vettek egy amerikai diplomáciai konvojt, hozzátéve, hogy a támadásnak nincsenek áldozatai.

Az összecsapások nyomán hétfőn áramkimaradásokról és a vízellátás akadozásáról számoltak be Kartúmból, valamint harcokat jelentettek Omdurmán és Bahri városából is.

Az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziójának (UNITAMS) vezetője, Volker Perthes azt közölte, hogy harcokban már legalább 185 halálos áldozata és 1800 sebesültje van.

Bár sajtóforrások szerint a harcok szünet nélkül zajlanak a fővárosban, Perthes elmondta, hogy a felek háromróás humanitárius tűzszünetben állapodtak meg.

Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy megkezdték a tűzszünetre vonatkozó terv kidolgozását.

Kairó régóta támogatja a szudáni hadsereget, míg Dagalo Moszkvával és Abu-Dzabival épített ki szorosabb kapcsolatokat. 

(Kiemelt képünk: Antony Blinken az Egyesült Államok külügyminisztere. Forrás: Carolyn Kaster / POOL / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.