Harminc százalékot lenyesnek a szlovén miniszterek és képviselők fizetéséből, de az egészségügyi dolgozók pluszpénzt kapnak

2020. március 24., 20:57

Szerző:

A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét - jelentette be Janez Jansa miniszterelnök, amikor ismertette a kabinetnek a járvány okozta nehézségek ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő csomagját. A végleges törvénycsomagot várhatóan pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.

Janez Jansa miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik

A 30 százalékos fizetéscsökkentés vonatkozik az igazságügyi tisztségviselőkre és az állami részesedéssel rendelkező vállalatok felügyelő bizottsági tagjaira is. De nem csak erről döntöttek, hanem arról is, hogy

az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak a járvány idejére.

Az elfogadásra váró kormányzati csomag lépései között szerepel például, hogy az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után kifizeti a különböző járulékokat, valamint a táppénz-hozzájárulást.

Azok, akik járvány és a korlátozások miatt nem járhatnak munkába, ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek majd, mint azok, akik emiatt elveszítették a megélhetésüket. Rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak továbbá a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők.

A kisvállalkozók (egy vagy két alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások) a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük.

Átmenetileg nem kell fizessenek havi jövedelemadó-előleget sem.

A krízis alatt a vállalatok likviditásának erősítése céljából a kormány úgynevezett garanciasémát vezet be, és felvásárolja a bankok követeléseit a vállalatokkal szemben, valamint átmenetileg befagyasztja számukra a jövedelemadó fizetésének kötelezettségét is.

A bejelentette szlovén gazdaságélénkítő csomag értéke 2 milliárd euró, átszámítva mintegy 710 milliárd forint.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.