Szíria: Izrael rakétatámadásokat indított

A szíriai hadsereg szerint Izrael rakétatámadásokat hajtott végre Damaszkusz közelében vasárnap este. A szíriai hadsereg azt állítja, hogy damaszkuszi célpontokat vették célba, de  a légvédelmük elhárította a légicsapásokat, és megsemmisített több rakétát.

2021. március 1., 06:46

Szerző:

Helyszíni hírügynökségi beszámolók szerint a fővárosban hallatszottak a becsapódások.    Szíria arról adott ki közleményt,  hogy Izrael a Golán-fennsíkról indította a rakétatámadásokat, amely nyugati felét az 1967-es háborúban foglalta el Szíriától, és 1981-ben be is kebelezte.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem kívánt reagálni a damaszkuszi bejelentésre, de Beni Ganz izraeli védelmi és igazságügyi miniszter a múlt pénteken azt mondta, hogy  Izrael "szinte hetente" hajt végre hadműveleteket, hogy megakadályozza Irán térnyerését Szíriában.

Izrael az elmúlt években rendszeresen hajtott végre támadásokat Iránhoz köthető célpontok ellen Szíriában, és idén fokozta a támadásokat. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael "árnyékháborút" folytat Szíriában az iráni befolyás gyöngítése érdekében. Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje sosem ismerte el nyilvánosan, hogy az országban iráni erők állomásoznak, csak iráni katonai tanácsadók jelenlétéről tett említést.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA | Haitham Imad)