Százak hunytak el a túlzsúfolt brazil börtönökben a járvány miatt

Jelenleg mintegy 688 ezer fegyenc van rácsok mögött, míg számuk tavaly 710 ezer volt. Állítólag, aki koronavírusos lett nem kapott megfelelő orvosi ellátást, csak fájdalomcsillapítót. 

2021. május 18., 06:29

Szerző:

Mintegy 450 rab és fegyőr hunyt el a koronavírus-járvány kitörése óta a túlzsúfolt brazil börtönökben - közölte a G1 brazil hírportál. A Globo brazil médiacsoport, a Sao Paulo egyetem és a Közbiztonsági Fórum nevű agytröszt a napookban közzétett összesítése szerint a latin-amerikai ország büntetésvégrehajtási intézetei a járvány ellenére továbbra is túlzsúfoltak. Jelenleg mintegy 688 ezer fegyenc van rácsok mögött, míg számuk tavaly 710 ezer volt.

A G1 által 2014 óta közzétett összesítések kezdete óta ez volt az első eset, hogy csökkent a rabok száma az ország börtöneiben, amelyek teljes kapacitása mindössze 441 ezer fő. A járvánnyal tovább romlottak az állapotok ezekben a létesítményekben. "Voltak idők, amikor a rabok túlnyomó többsége a Covid-19-re jellemző tüneteket mutatott" - közölte a G1 hírportál egy vizsgálati jelentésre hivatkozva. Hozzátette, hogy a betegek nem kaptak orvosi ellátást, illetve csak fájdalomcsillapító gyógyszerekkel látták el őket.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozó, 212 millió lakosú Brazíliában a járvány kezdete óta 15,6 millió fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 436 537 halálesetet regisztráltak. A fertőzöttek számát tekintve Brazília a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, a halálesetek számát tekintve pedig második az Egyesült Államok után globális összevetésben.

(Kiemelt képen: Az észak-brazíliai Altamira börtöne. Fotó: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves)