Migráns-inváziótól rettegnek Gyergyóditrón, pedig csak két Sri Lanka-i pék jött dolgozni egy helyi vállalkozóhoz

2020. január 27., 15:54

Szerző:

Feszült a hangulat a Hargita megyei Gyergyóditróban, miután elterjedt a hír, hogy migránsokat telepítettek a községbe. A helyiek egy része a közösségi oldalakon szervezkedik, tiltakozni készül a szerdai tanácsülésen – írja a Maszol. 

„Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk"

– nyilatkozta a lapnak egy helyi nő.

Pedig nem menekültek érkeztek a településre, hanem

két Srí Lanka-i pékmester,

akit az egyik helyi pékség alkalmazott teljesen szabályosan. A romániai munkaadók évről évre egyre több unión kívüli személyt szeretnének alkalmazni a hatalmas munkaerőhiány miatt.

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba elmondta, szerinte személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. A vállalkozó emlékeztetett arra, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt megfordultak náluk többek között magyarországi, svájci pékmesterek is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani.

Köllő arra is emlékeztetett, hogy számos ditrói is más országban kereste és keresi a kenyerét.

„Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk”

– jegyezte meg a portálnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.