Putyin: A Szputnyik V hatékony az új mutációkkal szemben

A járvány ideje alatt az új koronavírus 3500-féle mutációját mutatták ki Oroszországban, de a legtöbbnek nincs jelentősége a betegség lefolyása szempontjából.

2021. március 1., 16:37

Szerző:

Tesztelések bizonyítják, hogy az orosz vakcinák hatékonyak az új koronavírus új mutációival szemben is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) vezetőjével, Veronyika Szkvorcovával tartott találkozóján. „Azt a jelentést kaptam, hogy a meglévő vakcináink hatékonyan működnek azok ellen a változatok ellen, amelyek Európát, de nem csak Európát ma annyira megijesztik” - mondta. Az orosz elnök kijelentette, ezeknek a vakcináknak a tesztelése azt mutatja, hogy az oltóanyagaik hatékonyak ezen változatok ellen.

Az FMBA vezetője arról beszélt, hogy az orvosbiológiai ügynökség március közepére fejezi be a Mir-19 elnevezésű, „közvetlen hatású koronavírus elleni készítmény” tesztelésének első fázisát. A volt egészségügyi miniszter szerint egy újonnan szabadalmaztatott molekuláról van szó, amelynek tesztelése különösen nagy gonddal folyik. Szkvorcova szerint az FMBA saját vakcinájának tesztelése pedig júliusban kezdődik meg. Kijelentette, az orosz tesztrendszerek a mutációtól függetlenül az összes új koronavírust kimutatják.

Arról is beszélt, hogy az általa irányított ügynökség a járvány ideje alatt az új koronavírus 3500-féle mutációját mutatta ki Oroszországban. A hét változat kivételével, amelyeknek az elterjedése meghaladja az 5 százalékot a lakosság körében, ezek gyakorlatilag mind mononukleotid és semleges jellegűek, aminek nincs jelentősége a betegség lefolyása szempontjából.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország „nagyon érzékenyen” és „felelős módon” reagál a külföldtől érkező vakcinakérelmekre, de, mint mondta, a gyártási kapacitások hiánya nem teszi lehetővé valamennyi teljesítését. Peszkov így reagált Milos Zeman államfőnek a Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett levelére, amelyben a Szputnyik V csehországi szállítását kérte tőle.

Hozzátette, hogy a gyártás felfutóban van, a lehetőségek mérlegelése azonban az oltóanyagfejlesztést finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hatáskörébe tartozik.

Tavaly december óta 38-ról 30 százalékra csökkent azoknak a megkérdezetteknek az aránya, aki kész lenne Szputnyik V-vel beoltatni magát, azok aránya pedig, aki erre nem hajlandó, 58-ról 62 százalékra nőtt. A Jurij Levada Független Elemzőközpont közvélemény-kutatása szerint az oroszok 64 százaléka úgy véli, hogy az új koronavírus egy mesterségesen kifejlesztett biológiai fegyver, 23 százalék szerint természetes eredetű, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni a járvány eredetét firtató kérdésre.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium)