Nem csillapodik a botrány: Pegasus-kémszoftver nyomok újságírók telefonján

Franciországban komolyan veszik a több országot is érintő megfigyelési botrányt.

2021. július 30., 23:24

Szerző:

A francia hatóságok által elvégzett műszaki vizsgálatok is megerősítették, hogy a Pegasus-kémszoftver nyomait találták meg több újságíró telefonján – írja a Le Monde nyomán a Telex. A párizsi ügyészség már július 20-án vizsgálatot indított francia újságírók potenciális megfigyelésének ügyében, amit a marokkói vezetés megbízására hajthattak végre az izraeli NSO vállalat által kifejlesztett kémszoftverrel. Marokkó tagadta, hogy ez történt volna.

Nem sokkal később a Washington Post listája alapján kiderült, hogy Emmanuel Macron francia elnök is azok között volt, akik célszemélyei lehettek a Pegasus-kémszoftvernek. Azt nem tudni, hogy Macron telefonját valóban fel is törték-e, de a francia elnök mindenesetre lecserélte a számát és a mobilját, és az izraeli miniszterelnököt is felhívta az ügyben. A Pegasust készítő NSO-csoport azt közölte: egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt Macron.

Az ügyben indult francia vizsgálatok még tartanak, de a Le Monde információi szerint már vannak megállapítások. A France 24 munkatársa hétfőn adta be teljeskörű átvizsgálásra a telefonját a francia kiberbiztonsági ügynökségnek (Anssi). A lap szerint az újságíró telefonszáma is szerepelt azon a listán, amin a potenciális célpontoké, de a telefonját nem vizsgálta át korábban az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábja, ami több telefonnál először találta meg a kémszoftver nyomait.

A lap információi szerint a hatósági vizsgálat azonban kimutatta a Pegasusra utaló nyomokat. Azt nem tudni, hogy a telefont sikeresen meghekkelték-e, de egy támadást megelőző nyomokat találtak, amik a Le Monde szerint a kémprogram marokkói felhasználóihoz köthetők. A nyomok alapján három alkalommal érdeklődtek az újságíró telefonja iránt, 2019 májusában, 2020 szeptemberében és 2021 januárjában. Azt írják, hogy ez lenne az első alkalom, hogy egy állam hatóságai független vizsgálatban megerősítették az Amnesty International szakértői által is telefonokon megtalált bizonyítékokat.

A Pegasus-botrányt egy 17 szerkesztőség részvételével zajló nemzetközi újságírócsoport tárta fel, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá az adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. A több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre csak néhányat tudtak beazonosítani: négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, egy magyar fotóst, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát.

(Kiemelt kép: Az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának honlapja egy mobiltelefon kijelzőjén 2021. július 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)