Magyar újságírókat figyelt meg egy izraeli kémszoftverrel az Orbán-kormány

Azt mondják az érintettek, bárki lehet célpont.

2021. július 18., 20:07

Szerző:

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36, a sztorit most a Telexen publikálták.

A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. Összesen 17 különböző országokban működő szerkesztőség vett részt a nemzetközi nyomozásban, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá az adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

A több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre csak néhányat tudtak beazonosítani: négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, egy magyar fotóst, Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

Több magyar közszereplő is célpont volt, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető. Az adatokból az nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert. De erős a gyanújuk arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen. „Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között” – írták.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a cikkre. Mint írta, megengedhetetlen, elfogadhatatlan újságírók, független üzletemberek megfigyelése. A főpolgármester azt írta: „A Telex és a Direkt36 mai cikke felveti annak gyanúját, hogy illegálisan használnak kémszoftvert Magyarországon a kormány egyes kritikusaival szemben. Sok a kérdés, nem maradhatnak válasz nélkül! Az a minimum, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.”

(Kiemelt kép: Az Apple kiadta az iOS-eszközök jelenlegi firmware-jének frissítését, miután Ahmed Mansoor egyiptomi újságírót telefonjára célozták egy olyan kémprogrammal, amelyet egy izraeli cég készített, amely a személyes, elektronikus eszközök segítségével végzett hírszerzésre szakosodott. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto)