Macront is célba vették a Pegasussal

A francia elnök és a volt francia kormány tagjai ellen is bevetették a kémszoftvert.

2021. július 20., 22:05

Szerző:

Franciaország elnökét, Emmanuel Macron telefonját is célba vette egy marokkói állambiztonsági szolgálat a Pegasus kémszoftverrel, írja a Reuters a Le Monde-ra hivatkozva. A francia lap szerint Édouard Philippe, volt miniszterelnök és a volt francia kormány további 14 tagja is a célszemélyek között volt. 

A Le Monde cikkéből nem derül ki, hogy Macron telefonját végül sikerült-e feltörnie a marokkói szolgálatnak. A francia elnöki hivatal közleményében leírja, egyelőre bizonytalanok a nyilvánosságra került információk hitelessége, viszont, ha kiderült, hogy feltörték az elnök telefonját, akkor kivételesen súlyos ügyről van szó.

A Reuters megkereste a Pegasus kémprogramot gyártó NSO-t a Le Monde beszámolójával kapcsolatban, akik azonban eddig nem válaszoltak a hírügynökség kérdéseire. A cég korábbi közleményében tagadta, hogy köze lenne a lehallgatásokhoz és egy interjúban alapítójuk azt állította, nincs listájuk a célszemélyekről. Marokkó kormánya adott ki egy közlemény, melyben tagadja, hogy bármiféleképpen érintett lenne a Pegasus-ügyben.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos csúcstalálkozójának végén Brüsszelben 2021. június 25-én. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.