Megszólalt az izraeli kémcég alapítója: nincs listánk célszemélyekről

Az alapító elmondása szerint megválogatják, mely országok számára értékesítik a kémprogramot.

2021. július 20., 19:59

Szerző:

A Pegasus kémszoftvert kifejlesztő cég, az NSO egyik alapítója reagált a céget ért vádakra a 103Fm izraeli rádió reggeli műsorában kedden, írja a hvg.hu. Az alapító, Shalev Hulio szerint a szoftver életeket ment és terrorcselekményeket akadályoz meg, „de sajnos ez nem kerül be a hírekbe”. Elmondása szerint az elmúlt években csak Európában több tízezer ember életét mentette meg terrortámadások meghiúsításával a kémprogram, volt, hogy mindössze pár perccel a tervezett támadás előtt. 

Az alapító állítja, a Forbidden Stories által vizsgált, 50 ezer megfigyelt ember nevét tartalmazó listához nincs köze a cégnek: „nincs listánk célszemélyekről”. Shalev elmondta, már a cég alapításakor eldöntötték, hogy kizárólag kormányoknak értékesítik a programot, semmilyen más szervezet vagy természetes személy nem férhet hozzá, valamint, hogy meg fogják válogatni, mely kormányoknak adják el a szoftvert. 11 év alatt 45 ország kormányának adták el a programot, viszont 90 ország esetében elálltak az üzlettől. 

Shalev újságírói kérdésre válaszolva közölte a cég korábbi hivatalos álláspontját, mely szerint tagadják, hogy az NSO termékét használták a szaúdi újságíró, Jamal Hasogdzsi meggyilkolásához. 

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.