Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát és leállította a British Councilt a Szkripal-ügy miatt

2018. március 17., 10:18

Szerző:

Oroszország nem kívánatos személynek nyilvánított 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és Oroszország területén leállította a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét a Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban. Ezt szombaton az orosz külügyminisztérium közölte, miután a tárcához bekérették Laurie Bristow brit nagykövetet és ott közölték vele a döntést.

Korábban Nagy-Britannia is 23 orosz diplomata kiutasításáról döntött. Theresa May brit miniszterelnök kormánya a Kremlt tette felelőssé Szergej Szkripalnak, a brit hírszerzés, az MI6 egyik volt orosz ügynökének a megmérgezéséért. A 66 éves férfit és a lányát Salisburyben a Zizzi nevű étterem előtt akarták megölni a Novichok nevű ritka idegméreggel. Az idegmérget a 33 éves nő, Julija Szkripal bőröndjében rejtették el.

Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, és Nyugat-Európában dolgozó orosz ügynökök tucatjait leplezte le. 2006-ban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.