Új front nyílhat Ukrajnában

Az ukrán offenzíva sikerei után Oroszország óriási veszteséget szenvedett, amelyet a jelek szerint nem tud pótolni, helyette átcsoportosítja, kivonja egységeit több területről. Ukrajna előretörése nem állt meg, viszont az időjárás függvényében jelentősen lassulhatnak, ritkábbak lehetnek az összecsapások. 

2022. szeptember 20., 14:35

Szerző:

„Lehetetlen megmondani, hogy meddig tarthat az ukrán offenzíva” – közölte Jójárt Krisztián katonai szakértő a 168.hu-val. Ukrajna már visszafoglalta teljes Harkiv megyét, valamint pár Oszkol-folyón túli területet is elfoglaltak, de a szakértő szerint nem biztos, hogy ezen a területen folytatódhat az ukránok előrenyomulása. Jójárt szerint innentől a visszafoglalt területek stabliziációja lesz az ukrán egységek kiemelt célja.

Viszont Donyeck megye északi részén folytatódnak az ukrán műveletek. Sziverszki-Donec folyótól északra fekvő Limánnál folynak jelentős harcok a két fél között, meg nem erősített hírek szerint az ukránoknak sikerült is tegnap elfoglalniuk a települést. A szakértő szerint az ukránok ezután kelet felé, Liszicsanszk irányába indulhatnak, melynek közelében már sikerült is visszafoglalniuk Bilohorivkát. Viszont több dolog is befolyásolhatja, hogy meddig mennek az ukránok ezen a területen. Többek között az oroszok ellenállása is befolyásolhatja az ukrán célokat, ugyanis az Izjumból kivont egységeket, valamint az úgynevezett 3. Hadtest önkénteseit erre a területre csoportosíthatják át.

Elveszítették a kezdeményezés erejét az oroszok

Az orosz egységek jelenleg egy fronton folytatnak előrenyomulást: Donyecktől nyugatra a Wagner-csoport zsoldosaival és a szakadár területek miliciáival közösen tudnak területeket elfoglalni, de ez az előrenyomulás nagyon lassú. Északi irányban Liszicsanszkot, valamint Limánt próbálják jelenleg megtartani, de az oroszok attól tartanak igazán, hogy az ukrán egységek ellentámadást indítanak Zaporizzsjában, akiknek Melitopol lehet a céljuk.

„Egyértelműen látszik, hogy mostmár a kezdeményezést az oroszok elveszítették, és az ukránoknál van a kezdeményezés. Ezt láttuk a herszoni ellentámadásnál, majd Harkivnál. Elképzelhető, hogy még egy fronton indítanak támadást az ukránok”

– közölte Jójárt Krisztián. Hozzátette, hogy ez a lehetséges új front az oroszok szerint Zaporizzsjánál lesz. Oroszországnak jelenleg nincs elég embere ahhoz, hogy egy ilyen hosszú frontot tartani tudjanak. Stratégiájukon is látszik, hogy már inkább védekeznek.

Az időjárás mindkét félnek betehet

Az ősz beköszöntével esős időjárás lehet a jellemző Ukrajnában, ami sárral jár – ez pedig kihívás lesz mindkét fél számára, ugyanis nehezebben tudják mozgosítani hadi- és nehéztechnikájukat, az utak szerepe felértékelődik a háborúban. Továbbá a lombkoronák lehullásával mindkét fél elveszíti az egységeik, tüzérségeik bújtatásának a lehetőségét. Vagyis lassulni fog mindkét ország hadi művelete – összegzi a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani további tömegsírok feltárására, mint amilyet tavasszal Bucsában, és szeptember közepén Izjumban találtak, Jójárt azt válaszolta, hogy amit eddig láthattunk az orosz offenzíváról, Bucsa és Izjum nem kivételes esetek, hanem rendszerszintű a háborús bűncselekmények elkövetése. Pár nappal azután, hogy az ukránok visszafoglalták a Harkiv régióban található Izjumot, a katonák egy hatalmas, több száz sírhelyből álló temetőt találtak egy városhoz közel eső erdőben. A legtöbb sírhelyet egy fakeresztre írt sorszámmal jelölték, és vannak arra utaló jelek, hogy többeket hátrakötött kézzel temettek el, és testükön kínzás nyomai voltak láthatók. A tömegsírokban legalább két gyermek holttestét is megtalálták.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején a Harkivi területen lévő Novosztyepanivkában 2022. szeptember 19-én. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)