Orosz-ukrán háború: a visszafoglalt Iziumban tömegsírokra bukkantak az ukránok - az oroszokat vádolják

Korábban Bucsa, Mariupol és Kijev mellett is felfedeztek tömegsírokat.

2022. szeptember 16., 12:19

Szerző:

Pár nappal azután, hogy az ukránok visszafoglalták a harkiv régióban található Iziumot, a katonák egy hatalmas, több száz sírhelyből álló temetőt találtak egy városhoz közel eső erdőben. A legtöbb sírhelyet egy fakeresztre írt sorszámmal jelölték, és vannak arra utaló jelek, hogy a tömegsírokba temetett áldozatok között ukrán katonák is vannak - írja a BBC.

Azt még nem tudni, hogy pontosan mi történt ezekkel az áldozatokkal, de feltételezhető, hogy tűzharcban veszthették életüket, vagy a megfelelő egészségügyi ellátás hiányában belehaltak a harcokban szerzett sérüléseikbe. Iziumot még a háború első napjaiban szállták meg az orosz erők, és egészen mostanáig kulcsfontosságú része volt az orosz haderők ellátási láncának.

A helyi rendőrség feje, Vologyimir Tymosko azt nyilatkozta, hogy több, mint 400 sírhelyet számoltak össze. A hatóságok azt mondták, hogy pénteken kezdik meg az első halottak exhumálását.

Zelenszkij az esetre reagálva felidézte, hogy hasonló tömegsírokra bukkantak Bucsa, Mariupol és Kijev közelében is. „Oroszország mindenhol csak a halált hagyja maga után, és ezért felelnie kell” – emlékeztetett az ukrán miniszterelnök.

 (Kiemelt képünk: A hatóságok exhumálják az orosz támadások során meghalt civilek holttesteit az ukrajnai Bucsában lévő tömegsírokból 2022. április 11-én. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték.