Orosz-ukrán háború: a visszafoglalt Iziumban tömegsírokra bukkantak az ukránok - az oroszokat vádolják

Korábban Bucsa, Mariupol és Kijev mellett is felfedeztek tömegsírokat.

2022. szeptember 16., 12:19

Szerző:

Pár nappal azután, hogy az ukránok visszafoglalták a harkiv régióban található Iziumot, a katonák egy hatalmas, több száz sírhelyből álló temetőt találtak egy városhoz közel eső erdőben. A legtöbb sírhelyet egy fakeresztre írt sorszámmal jelölték, és vannak arra utaló jelek, hogy a tömegsírokba temetett áldozatok között ukrán katonák is vannak - írja a BBC.

Azt még nem tudni, hogy pontosan mi történt ezekkel az áldozatokkal, de feltételezhető, hogy tűzharcban veszthették életüket, vagy a megfelelő egészségügyi ellátás hiányában belehaltak a harcokban szerzett sérüléseikbe. Iziumot még a háború első napjaiban szállták meg az orosz erők, és egészen mostanáig kulcsfontosságú része volt az orosz haderők ellátási láncának.

A helyi rendőrség feje, Vologyimir Tymosko azt nyilatkozta, hogy több, mint 400 sírhelyet számoltak össze. A hatóságok azt mondták, hogy pénteken kezdik meg az első halottak exhumálását.

Zelenszkij az esetre reagálva felidézte, hogy hasonló tömegsírokra bukkantak Bucsa, Mariupol és Kijev közelében is. „Oroszország mindenhol csak a halált hagyja maga után, és ezért felelnie kell” – emlékeztetett az ukrán miniszterelnök.

 (Kiemelt képünk: A hatóságok exhumálják az orosz támadások során meghalt civilek holttesteit az ukrajnai Bucsában lévő tömegsírokból 2022. április 11-én. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)