További kilencszáz holttestet találtak Kijev környékén

Folyamatosan kerülnek elő az elhunytak tömegsírokból, törmelékek alól.

2022. április 15., 20:46

Szerző:

Az ukrán hatóságok még mindig folyamatosan találnak holttesteket az ukrán főváros, Kijev környékén – több mint egy héttel azután, hogy az orosz csapatok elhagyták a területet, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területek meghódítására fordítsák figyelmüket, írja a BBC.

„Sajnálattal jelentem, hogy 900 elhunyt civil holttestet találtunk, amelyeket átadtunk a törvényszéki szakértőknek”

– fogalmazott Andrij Nebytov, Kijev megye rendőrfőnöke egy sajtótájékoztatón pénteken. Nebytov közlése szerint a holttestek közül több mint 350-et Bucsából hoztak ki – ahol sokak szerint háborús bűncselekményt követtek el az oroszok többszáz civil brutális meggyilkolásával.

A törmelék eltakarítása Borodjanka és Makarov településeken még mindig folyamatban van, „azok alatt pedig biztos vagyok benne, hogy fogunk még holttesteket találni” – tette hozzá a rendőrfőnök. Hangsúlyozta: az elhunytak egytől egyig civilek voltak, akiknek semmi közük nem volt a katonai alakulatokhoz. A BBC nem tudta függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat.

(Kiemelt kép: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).