Utcán heverő holttesteket, tömegsírokat találtak a Kijev melletti Bucsában

Szörnyű látvány fogadta a Kijev melleti Bucsát visszafoglaló ukrán erőket, Zelenszkij tanácsadója arról számolt be, hogy sokakat egyszerűen tarkón lőttek.

2022. április 3., 16:39

Szerző:

Mindenhol kiégett tankok és holttestek hevernek a Kijevtől északra található Bucsa városában, ahol még a háború első napjaiban öldöklő csatát vívott egymással az orosz és az ukrán hadsereg. Mára viszont az inváziós erők kivonultak a térségből és az ukránok visszafoglalták gyakorlatilag a teljes kijevi régiót. Amit találtak, az azonban nehezen leírható – írja a BBC nyomán a Vg.hu.

A BBC cikke szerint

a település fő utcáin mindenhol agyonlőtt civilek hevernek. A Twitter-oldalakon számos videó kering arról, ahogy az ukránok behajtanak a városba és az autóból filmezik a környéket. Gyakorlatilag 20-30 méterenként kell kikerülniük egy utcán heverő holttestet. Láthatóan volt olyan, akit biciklizés közben lőttek agyon.

A BBC tudósítása szerint egy nagyjából 200 méteres útszakaszon 13 holttestre bukkantak. Közülük kettőt sikerült eddig azonosítani, ők civilek voltak a lap szerint. A brit hírtelevízió szerint a bucsai pusztítás háborús bűn is lehet, mert több olyan holttestet találtak, akiket összekötött kézzel lőttek agyon, vagyis fogolyként végeztek velük. A CNN is beszámolt erről:

az emberek kezét fehér rongydarabokkal kötötték össze és utána tarkón lőtték az áldozatokat. Hogy ez pontosan mikor lehetett, azt nem tudni, a holttestek állapotából nem sokkal az orosz erők kivonulása előtt történhetett.

A Guardian című brit lap arról ír, hogy egy ukrán házaspár fia most tért vissza a városba csaknem egy hónap után, hogy március 5-én megölt édesapja holttestét megkeresse. A házaspár az oroszok benyomulásakor próbált menekülni, de autójukat szétlőtték. A férfi holtteste utána az ott maradt helyiek szerint napokig hevert az autóban. Azóta nem tudni, mi lett vele. A nőt még mindig kórházban ápolják.

(Kiemelt kép: Egy autó tele hullazsákokkal Bucsában 2022. április 3-án. fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)