Orosz-ukrán háború – Luhanszk régiót is elkezdték visszafoglalni

Videón az ukrán-orosz háború apró, de szimbolikus jelentőséggel bíró mozzanata.

2022. szeptember 20., 11:45

Szerző:

Az ukrán-orosz háborúban Vlagyimir Putyin egyik legfőbb célja volt, hogy Luhanszk megyét teljesen az irányítása alá vonja. Kedden az ukrán erők visszafoglaltak egy falut a régió keleti részében, Liszicsanszk városának közelében. Egy az apró győzelem azt jelenti, hogy Luhanszk régió 2022 júliusa először nincs teljesen orosz irányítás alatt – írja a The Guardian.

Luhanszk kormányzója, Szerij Haidai megerősítette, hogy az ukrán erők teljesen az irányításuk alá vonták Bilohorivkát. „Ez Liszicsanszk külvárosa. Hamarosan egy seprűvel takarítjuk ki innen ezeket a mocskokat. Lépésről lépésre, centiméterről centiméterre szabadítjuk fel egész országunkat a megszálló erőktől” – mondta a kormányzó.

(Kiemelt képünk: Lebombázott otthonok maradványai Bilohorivkában, 2022. május 13-án. Zelenszkij elmondása szerint a városban található iskola lebombázásakor 60-an vesztették életüket. Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.