Negyven évet kapott az a zavarodott horvát, aki géppisztollyal mészárolt le 3 fiatalt Splitben

A bíró Horvátország egyik legsúlyosabb bűncselekményének nevezte a lövöldözést.

2021. február 24., 14:23

Szerző:

Negyven év börtönre ítélték Filip Zavadlavot, azt a férfit, aki tavaly három embert mészárolt le Splitben – írta az index.hr.

Az államügyészség a maximum, 50 év börtönbüntetést követelt Marin Boban (24), Jurica Torlak (38) és Marin Ozic Paic (25) meggyilkolásáért, de Zavadlav 10 évvel kevesebbet kapott. A bíróság ún. „gyilkosságokért” ítélte el a férfit, személyenként 15 év börtönre, amit végül 40 év börtönbüntetésre vontak össze.

Zavadlav 2020. január 11-én automata gépfegyverrel várt az áldozatokra egy spliti téren, majd nagy mennyiségű lőszert lőtt rájuk. 

Alig néhány órával a városi vérontás után Zavadlav feladta magát. Később a zágrábi börtönkórház pszichiáterei megállapították, hogy a férfinek személyiségzavara van.

A tárgyalás tavaly augusztusban kezdődött. Zavadlav többször elmondta, hogy nem érzi magát bűnösnek a tette miatt. Emellett kérte, hogy jelöljék a Nobel-békedíjra, a tárgyalás során a bírótól is követelte: ítélje meg neki.

Az ítélet meghozatalakor súlyosbító körülménynek vették, hogy Zavadlav automata puskát használt, valamint azt is, hogy a férfi nem fejezte ki részvétét a meggyilkoltak családjának. Zavadlav nehéz családi körülményeit és beszámíthatósági képességét viszont enyhítő körülménynek tekintették.

A tárgyalás során felmerült, hogy az áldozatok kábítószerfüggők voltak, és kábítószert árultak Filip testvérének, Stanislavnak. A védelem álláspontja az volt, hogy a fiatalok egy adósság miatt megfenyegették a vádlottat és testvérét. A bíróság szerint viszont ezt nem sikerült bizonyítani.

A férfi ügyvédje fellebbezni fog az ítélet miatt, Zavadlav elmeállapota miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA | Clemens Bilan)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.