Ukrán ellentámadás: már Moszkvát is támadják

Elérte Moszkvát az ukrán ellentámadás: vasárnap éjjel egy dróntámadás történt Moszkva közelében. A célpont egy katonai reptér lehetett a település közelében, de az orosz főváros külső részein is lehetett hallani a robbanásokat.

2024. augusztus 12., 09:55

Szerző:

Az előző éjjel ismét sor került egy csetepatéra az orosz főváros közelében. Az ukrán ellentámadás során több, drónnak tűnő eszköz is látható volt – írja az Index.

Az Astra nevű orosz Telegram-csatorna utóbb ugyancsak megosztott több felvételt, amelyeket a helyi lakosok készítettek. Ezek közül a 2. és 3. videón lövöldözést is lehetett hallani. Mint a csatorna is közölte, a dróntámadás célpontja a jelek szerint a Moszkva-közeli Cskalovszkij katonai repülőtér lehetett. QP | Quality Placement Az Astra szerint a Moszkvához közeli Scsjolkovo városában lövéseket, robbanásokat hallottak a lakosok.

Mint írták, a helyi Telegram-oldalak arról számoltak be, hogy a reptér elleni támadást visszaverték, az orosz állami szervek azonban nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az esetről (ez azóta is így van). 

Az esettel kapcsolatban az ukrajnai háborút követő-kommentáló egyik újságíró, Tim White hívta fel a figyelmet a közösségi médiában arra: ha ezek valóban ukrán drónok voltak, akkor az már önmagában kérdéseket vet fel.

„A Cskalovszkij légibázis Scsjolkovoban van, amely a Kremltől északkeletre található. Nagyon aggasztó lehet Putyin számára, hogy a drónok hogyan tudták megkerülni a teljes légvédelmet, mielőtt ideértek volna”

– írta, miközben hozzátette, az is jelzésértékű lehet, hogy a drónok ellen a jelek szerint kézi lőfegyvereket kellett bevetni az ilyenkor szokásos elektronikus hadviselési (EW) eszközök helyett. Többen azt is felvetették, hogy a reptéren (amely egyébként a hivatalos adatok szerint 31 kilométerre található Moszkva központjától) néhány különleges gép is állomásozhat, állítólag még azok közül az IL–80-asok kozül is, amelyeket személyesen Vlagyimir Putyin is használhat – írja a lap.

Zelenszkij elismerte, hogy ukrán ellentámadás zajlik a Kurszki régióban

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton először ismerte el, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszki régióban - írja a Reuters.

A moszkvai erők már hatodik napja folytatnak heves harcokat azokkal az ukrán csapatokkal, amelyek meglepetésszerű betörést hajtottak végre orosz területen. Ez egyébként a háború óta történt legnagyobb ilyen jellegű művelet. 

Az ukrán vezető jelezte, hogy több jelentést is kapott Olekszandr Szirszkij vezérkari főnöktől azon akcióról, amely az „agresszor területére tolja át a háborút”. Az orosz védelmi minisztérium szt vasárnap közölte, hogy az éjszaka folyamán 14 ukrán drónt és négy Tocska-U taktikai ballisztikai rakétát semmisítettek meg a Kurszki terület felett, valamint 18 drónt más, olyan orosz régiókban, amiket Ukrajna gyakran támad.

Vasárnap kora reggel a kurszki hatóságok közlése szerint 13 ember megsérült a városban, miután egy megsemmisített ukrán rakéta törmelékei egy kilencemeletes lakóházra zuhantak. Az nem világos, hogy vannak-e további károk. Moszkva és Kijev általában ritkán szokta nyilvánosságra hozni ezek mértékét, kivéve, ha lakóépületek sérülnek meg. Alekszej Szmirnov, Kurszk megbízott kormányzója utasította a helyi hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett területeken élő civilek evakuálását. Szombaton a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint több mint 76 ezer ember hagyta el otthonát – írja a Népszava

Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos provokációnak minősítette az ukrán támadást, ami katonai elemzők szerint váratlanul érte Moszkvát. Valerij Geraszimov vezérkari főnök szerint a támadások leálltak, igaz, nem sikerült az ukrán erőket visszaszorítani a határ túloldalára. Orosz katonai bloggerek szerint a helyzet stabilizálódott az orosz erősítés után, bár megjegyezték, hogy Ukrajna is gyorsan megerősítette csapatait. Beszámolóikból az is kiderül, hogy az ukránok húsz kilométeres mélységig képesek voltak behatolni. Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos egyébként egy felhívást intézett az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ), hogy ítélje el Ukrajna kurszki akcióját, s tegyen intézkedéseket az emberi jogok durva, tömeges megsértésének megakadályozására”. 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a Marsall Rokosszovszkij komphajó zászlófelvonási ünnepségén a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 4-én. fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)