Orosz tengeralattjárók cirkálnak az Ír-tengeren

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 4., 10:22

Szerző:

Orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén az Ukrajna elleni 2022-es támadást követően két alkalommal is – közölte a Bloomberg. A hírügynökség szerint az első bevetés mintegy 18 hónappal ezelőtt, a második a közelmúltban történt. A portál hozzátette, arról, hogy az orosz tengeralattjárók Nagy-Britanniát és Nyugat-Írországot körülvevő vizeken állomásoztak, már korábban is lehetett hallani, ám arról korábban még nem érkezett jelentés, hogy az Ír-tenger felé közlekedtek volna.

A Bloomberg cikkében arra is emlékeztetett, hogy az ír média 2023-ban arról számolt be, hogy egy brit helikopter egy hadihajóval együtt „elkergetett” egy orosz tengeralattjárót az Írország délnyugati részén fekvő Cork kikötőjétől. Erre azért volt szükség, mert az ír hadseregnek nem voltak meg a képességei a víz alatti fenyegetések elhárítására. 

A múlt hónapban viszont egyes orosz jelentések arról szóltak, hogy a haditengerészet hajói – köztük a Jasen-osztályú Kazan tengeralattjáró – szimulált gyakorlatokat hajtottak végre az Atlanti-óceánon, majd Kubába távoztak. Ezzel párhuzamosan a BBC nyilvánosságra hozta a hírt, miszerint Skócia partjainál egy orosz tengeralattjárót észleltek, amely ezután Kubába utazott.

Amerika tudott az orosz felderítésről, az érintettek hallgatnak róla

Érdekesség, hogy információk szerint amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjáró mozgásáról. „Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz haditengerészeti tevékenységet” – mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő. A brit védelmi minisztérium ugyanakkor nem kommentálta a műveleteket.

Az ír védelmi minisztérium szóvivője szintén kijelentette, hogy nem szeretnének megszólalni más országok fegyveres erőinek műveletei kapcsán, ugyanakkor hozzátette, hogy a légi és haditengerészeti eszközök „fokozott tengeri járőrözést” végeznek az Ír-tengeren található tengeri energetikai infrastruktúra közelében.

Ez állhat az orosz cirkálás hátterében

A Bloomberg cikkében arra is választ keresett, hogy vajon az orosz tengeralattjárók felbukkanásának mi lehet a pontos oka. Ezzel kapcsolatban a lap forrásai kifejtették, az egy kísérlete lehet a brit és ír-tengeri védelem potenciális gyenge pontjainak felderítésére, vagy arra, hogy megpróbálják megfélemlíteni az Egyesült Királyságot, válaszul az Ukrajnának nyújtott támogatására.

Emellett Írország második, az Ír-sziget harmadik legnagyobb városának számító Corkban bukkan elő a tengerből egy kábel, az EXA Atlantic, amely Kanadával és az Egyesült Királysággal is összeköttetésben áll.

(Kiemelt képünkön a Kazan orosz atommeghajtású tengeralattjáró. Forrás: YAMIL LAGE / AFP)