Oroszország-szakértő: ostobaság, hogy a Nyugat a harmadik világháború kitörését szorgalmazza

Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a Telex választási műsorában fejtette ki véleményét a harmadik világháború kirobbanásának esélyéről.

2024. június 9., 21:28

Szerző:

A magyar kormány a kampánya központi témájává tette a harmadik világháború kirobbanásának veszélyét. Az orosz–ukrán háború központi téma az Európai Unióban, és a téma állandóan napirenden van, de olyan szinten abszolutizálva sehol sincs, mint Magyarországon. A Fidesz és Orbán Viktor visszatérően azzal kampányolt, hogy a Nyugat egy harmadik világháború kirobbantását szorgalmazná, egy ilyen világszintű konfliktus pedig elkerülhetetlen, ha nem valósul meg a békekötés.

„Ez teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság” 

– jelentette ki Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a Telex élő választási eredményvárójának a vendégeként, ahol az orosz–ukrán háború választásokra gyakorolt hatásáról, a kormány háborús retorikájáról, illetve az orosz–ukrán háború jelen állásáról beszélt.

A szakember szerint szó sincs arról, hogy „ez a háború eszkalálódna, területileg is marad ott, ahol van, nem terjed ki sem Grúziára, sem Moldovára”.

„Ha bármily oldalon elmozdulás lenne, azt tudni fogjuk időben. Nem úgy tör ki egy harmadik világháború, mint ahogy az ember leejt egy poharat: egyik másodpercben pohár, a másik másodpercben szilánkok. Ez egy folyamat”

– közölte a szakember. Az interjú során egyébként Rácz András kitért arra is, hogy az orosz gazdaság a vártnál sokkal reziliensebb volt a a szankciókkal szemben, és „lehozták az évet -3 százalékkal, a veszteségi rátákat még bírni fogják”. Nagy ukrán összeomlásra tehát nem érdemes számítani.

A szakember elmondta, nemrég Harkivban járt az orosz fronton, véleménye szerint teljesen valószínűtlen, hogy Harkiv elesik, mivel az ukránok elszigetelték a betörést, az orosz erők így nem lesznek képesek bevenni a várost. A szakértő szerint a harkiviakra „keserű, makacs, elszánt kitartás” a jellemző, tömeges menekülthullámra nem kell számítani, ugyanakkor a belengetett béke egyelőre nem realitás. „Ez egy információs művelet, semmi több” – reagált a szakértő arra az információra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tűzszünetet kötni a jelenlegi frontvonalakon.

Az orosz–ukrán háború 2014 óta tart, amikor is Ukrajnában az EU-párti tüntetők megdöntötték az oroszbarát Viktor Janukovics elnök uralmát. A hatalomváltásra válaszul Oroszország harcok nélkül megszállta a Krím-félszigetet, majd annektálta a területet. Eközben Ukrajna keleti, jelentős orosz lakossággal rendelkező területén oroszpárti tüntetések törtek ki, amelyek fegyveres felkelésbe torkolltak. 2022 február 24-én aztán Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, kirobbantva a nyílt orosz–ukrán háborút.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Valeria Mongelli/Hans Lucas/AFP)

10:17

A nyudíjasok száma évről évre növekszik, ahogy a várható élettartam is, és egyre kevesebb az olyan aktív korú dolgozó, aki az időseknek nyújtott ellátásra fordítandó összeget kitermeli. Éppen ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, több országban vezetnek be olyan intézkedéseket, amelyek a nyugdíj részleges megadóztatásával járnak.