Oroszország is felkerült Magyarország feketelistájára

Oroszország az adózási szempontból nem együttműködő államok frssített listáján szerepel. 

2024. június 24., 13:06

Szerző:

Oroszország is rajta van az adózási szempontból nem együttműködő államok listáján a pénzügyminiszter által benyújtott új tervezet szerint – írta meg a Portfolio. A frissített listával Magyarország az Európai Unió listájával kerül így összhangba, amin a következő országok szerepelnek: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Antigua és Barbuda, Fidzsi-szigetek, Guam, Oroszország, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago valamint Vanuatu. 

Az adózási szempontból nem együttműködő állam olyan országot jelent, amely nem felel meg a nemzetközi adózási normáknak és előírásoknak, nem tartja be például az információcsere vagy az adóelkerülés elleni intézkedéseket. Az ilyen országokat gyakran adóparadicsomként is emlegetik, ahol a vállalatok és magánszemélyek alacsony vagy nulla adóterheléssel tudják elkerülni az adófizetést, a végső tulajdonos pedig teljesen elrejtőzhet.

Oroszország 2023 óta van fent a listán

Számos változás történt a listán az elmúlt évhez képest, mivel a jegyzéket a legelső, 2017-es összeállítása óta rendszeresen frissítik és felülvizsgálják az alapján, hogy az országok és területek milyen intézkedéseket hajtottak végre az általuk tett vállalások teljesítése érdekében – olvasható az Európai Tanács oldalán. Ezek alaján a Bahama-szigetek, Belize, a Seychelle-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek idén februárban lekerültek az uniós jegyzékről. Még Oroszország 2023 óta szerepel rajta az ukrajnai háború miatti szankciók miatt.

A kormány a listán szereplő országokkal szemben különböző gazdasági és pénzügyi szankciókat vezethet be, a gazdasági együttműködésnél szigorúbb eljárási szabályokat alkalmazhat, főként a cégek tőkemozgásainál. A rendelet célja, hogy megerősítse Magyarország elkötelezettségét az adóelkerülés elleni küzdelemben és a nemzetközi adózási normák betartásában. Az ilyen intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az adórendszer igazságosabbá váljon, és a vállalatok és magánszemélyek ne tudják elkerülni az adófizetést. A rendelet a társadalmi egyeztetés utáni kihirdetését követően az új lista azonnal hatályba lép, biztosítva, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen a nemzetközi adózási normák betartásában.

 (Képünk forrása: Pixabay)