Zelenszkij elismerte, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszki régióban

Azt mondta: az agresszor területére tolják a háborút.

2024. augusztus 11., 10:06

Szerző:

Volodimir Zelenszkij elnök szombaton először ismerte el, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszki régióban - írja a Reuters.

A moszkvai erők már hatodik napja folytatnak heves harcokat azokkal az ukrán csapatokkal, amelyek meglepetésszerű betörést hajtottak végre orosz területen. Ez egyébként a háború óta történt legnagyobb ilyen jellegű művelet. 

Az ukrán vezető jelezte, hogy több jelentést is kapott Olekszandr Szirszkij vezérkari főnöktől azon akcióról, amely az „agresszor területére tolja át a háborút”. Az orosz védelmi minisztérium szt vasárnap közölte, hogy az éjszaka folyamán 14 ukrán drónt és négy Tocska-U taktikai ballisztikai rakétát semmisítettek meg a Kurszki terület felett, valamint 18 drónt más, olyan orosz régiókban, amiket Ukrajna gyakran támad.

Vasárnap kora reggel a kurszki hatóságok közlése szerint 13 ember megsérült a városban, miután egy megsemmisített ukrán rakéta törmelékei egy kilencemeletes lakóházra zuhantak. Az nem világos, hogy vannak-e további károk. Moszkva és Kijev általában ritkán szokta nyilvánosságra hozni ezek mértékét, kivéve, ha lakóépületek sérülnek meg. Alekszej Szmirnov, Kurszk megbízott kormányzója utasította a helyi hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett területeken élő civilek evakuálását. Szombaton a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint több mint 76 ezer ember hagyta el otthonát – írja a Népszava

Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyos provokációnak minősítette az ukrán támadást, ami katonai elemzők szerint váratlanul érte Moszkvát. Valerij Geraszimov vezérkari főnök szerint a támadások leálltak, igaz, nem sikerült az ukrán erőket visszaszorítani a határ túloldalára. Orosz katonai bloggerek szerint a helyzet stabilizálódott az orosz erősítés után, bár megjegyezték, hogy Ukrajna is gyorsan megerősítette csapatait. Beszámolóikból az is kiderül, hogy az ukránok húsz kilométeres mélységig képesek voltak behatolni. Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos egyébként egy felhívást intézett az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ), hogy ítélje el Ukrajna kurszki akcióját, s tegyen intézkedéseket az emberi jogok durva, tömeges megsértésének megakadályozására”. 

Vasárnap reggel orosz rakéta gyilkolt meg egy férfit, valamint annak négy éves fiát a kijevi régióban. Zelenszkij kabinetfőnöke, Andrij Jermak közölte, hogy további támadások várhatóak az orosz katonai infrastruktúra ellen, mivel szerinte Moszkva nem fogad el másmilyen „érvet”. 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatót tart Kijevben, 2022. február 24-én. Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP)