Mindenkinek jó megoldás születhetne, de az Orbán-kormány inkább keresztülhúzná az EU számításait

2018. május 16., 08:45

Szerző:

Magyarország kedden vehemensen támadta az EU új bevándorlásügyi tervét, amellyel Bulgária állt elő a nagykövetek találkozóján. Jelenleg a balkáni ország tölti be az EU soros elnöki posztját. A tegnapi találkozón azt tárgyalták, hogy milyen megoldásokat javasolnak a menekültkérdésben – szúrta ki a 444Politico cikkét.

A terv szerint azokat az országokat kellene segíteni, amelyek a leginkább ki vannak téve a migrációnak, vagyis Olaszországnak és Görögországnak. Ezek az országok úgy érzik, hogy túl nagy teher hárul rájuk, és az EU nem segít kellőképpen. A lap megemlíti azt is, hogy egyes kelet-európai országok, például Magyarország és Lengyelország hevesen ellenzi a kötelező kvóták bevezetését.

Fotó: Bazánth Ivola

A bolgár javaslat szerint öt évig vállalnának felelősséget a menedékkérőkért azok az országok, ahova a menekültek belépnek az EU területére, miután elbírálták menekültügyi kérelmüket. Az eredeti terv 10 évről szólt, az olaszok két évet kértek. A tíz évet sokan ellenezték, túl hosszúnak tartották, de még a menekültügy jogi megítélésében is több ellentmondás van az országok között. 

A bolgárok javaslata szerint a kötelező áttelepítés csak nagyon kivételes esetekben történhetne meg. Egy EU-s  diplomata szerint a bolgárok mindegyik tagország preferenciáit próbálták szem előtt tartani, de Magyarország azzal utasította el az elképzelést, hogy az csak Németországnak kedvez.

Magyarország még nem kommentálta a tárgyalást.

A Politico megjegyzi, hogy ha nem sikerül megegyeznie a tagállamoknak a menekültügy kérdésében, akkor nagy valószínűséggel többségi szavazásra kerül sor, ami tovább mélyítheti a feszültséget az EU tagországai között. Magyarországnak korábban már sikerült növelnie a feszültséget, amikor hatalmas diplomáciai felháborodásra megvétózta az EU és az afrikai országok között a migráció megfékezése ügyében körvonalazódó megállapodást.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.