Újabb botrány az iváncsai akkumulátorgyár körül: földön térdelve kellett volna végighallgatni dolgozóknak a műszakvezetőt

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

2024. április 29., 13:16

Szerző:

Szörnyű munkakörülményekről, egészen más munkakultúráról számolt be az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója az RTL Házon kívül műsorának. Az egyik intézkedés annyira kiverte a biztosítékot a dolgozóknál, hogy a koreai cégvezetés kénytelen volt visszavonni.

„A műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét” – mesélte az egyik dolgozó, és ezt túlságosan megalázónak érezték.

Nem szivároghat ki semmi az iváncsai akkumulátorgyárból

Beszéltek arról is, hogy nagyon szigorú biztonsági előírások vannak, főleg arra figyelnek, hogy semmi ne szivárogjon ki a gyárból. Például odabent minden papír fémszálas, vagyis kifelé becsipog az ellenőrzésen, a telefonoknak pedig le van takarva a kamerája, külön engedély kell ahhoz, hogy valaki elküldjön egy emailt kifelé.

Kifelé a biztonsági szolgálat minden egyes telefont ellenőriz. Hogyha hiányzik róla a matrica, akkor a telefont vizsgálatnak vetik alá, és jegyzőkönyv készül az esetről – mondta az egyik dolgozó, és a fotózási tilalom mellett nem szabad a benti gépekre bármint feltölteni, vagy onnan letölteni, menteni.

A koreai gyárban magyarok és koreaiak mellett ukránok, vietnámiak és kirgizek is dolgoznak, köztük a kommunikáció egyáltalán nem működik, nincs közös nyelv, kézzel-lábbal kommunikálnak. Ráadásul sokszor a koreaiak sem egyeztetnek egymással, így eltérő utasításokat kapnak a dolgozók, ami azért is problémás, mert veszélyes anyagokkal dolgoznak. Arról sem adnak tájékoztatást, hogy mi az oka, az esetleges rosszulléteknek. Legutóbb idén márciusban 9-en lettek rosszul valamilyen szúrós szagú anyagtól, akkor a cég azt állította az RTL-nek, hogy karbantartási munkát végeztek.

(Kiemelt képünk: iváncsai akkumulátorgyár. Fotó: SK on Hungary Facebook oldala)