Kísérteties rosszullétek az épülő iváncsai akkugyárban

Többtucatnyian lettek rosszul néhány napja az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, miután valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték.

2023. június 7., 19:32

Szerző:

Az esemény hétfőn az épülő iváncsai akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében történt

– értesült a Szabad Európa.

Információik szerint valamilyen anyag került a levegőbe, amit többtucatnyian belélegeztek, és rosszul lettek tőle, hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett. Az érintettek egy forrás szerint védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul.

A gyár vezetői orvosi kivizsgálásra küldték az érintetteket, de szigorú hírzárlatot rendeltek el. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke kérdésünkre azt mondta, ők is tájékozódnak az ügyben, egyelőre annyi információjuk van, hogy valami rendellenesség biztosan történt.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette információt, hogy hétfőn ők is a helyszínen jártak. Mint írták, „az említett ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. A folyamatban lévő büntetőeljárásról – az eljárás jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.”

„A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2023. június 5-én helyszíni ellenőrzést tartott egy építés alatt álló iváncsai telephelyen. Az igazgatóság hatáskörébe tartozóan intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

A gyárral kapcsolatos friss hír egyébként, hogy többen lezárták az odavezető utat, mert április óta nem kapták meg a fizetésüket. A feol.hu szerint százmilliós nagyságrendben tartoznak a dolgozóknak.

(Kiemelt képünk: A dolgozók parkolója az iváncsai óriás-akkumulátorgyár épülő komplexumánál. Fotó: Szabó Rebeka, Facebook)