Ki a f...szt érdekel Amerikában Ukrajna? – kérdezte az Egyesült Államok külügyminisztere egy újságírótól

2020. január 25., 19:45

Szerző:

Megszakította az interjút és durván kiosztott egy rádióriportert pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, miután az rákérdezett a visszahívott ukrajnai nagykövet ügyére. Pompeo a közszolgálati rádiónak adott interjú előtt arra számított, hogy elsősorban Iránról kap kérdéseket, de Mary Louise Kelly riporter áttért Ukrajnára, és azon belül is a tavaly májusban kirúgott amerikai nagykövet ügyére. A diplomata felmentése szorosan összefügg a Donald Trump elnök ellen indított eljárással, aminek fő alapja, hogy az ukrán külpolitika szervezésekor személyes politikai érdekeit az ország érdekei fölé helyezte.

Pompeo megszakította az interjút, majd behívta a szobájába a riportert, ahol tíz percen át kiabált vele. Azt is megkérdezte, hogy Kelly szerint

„ki a f...szt érdekel Amerikában Ukrajna?”

- utalva ezzel arra, hogy nem kellett volna ezzel a témával fárasztani a hallgatókat.

Azt is megkérdezte tőle, hogy tudja-e egyáltalán, hol van Ukrajna? Az igenlő válasz után megparancsolta alkalmazottainak, hogy hozzanak a szobájába egy világtérképet, Kelly pedig mutassa meg rajta Ukrajnát. Miután megtette, kurtán azt vágta a fejéhez, hogy „az emberek még hallani fognak” a történtekről.

Mike Pompeo sajtótájékoztatója Mike Pompeo
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pompeo szombaton hazugsággal vádolta meg Mary Louise Kellyt. A külügyminisztérium által kiadott közleményében azt írta, hogy a riporter kétszer hazudott neki: először a múlt hónapban, az interjú előkészítésekor, másodszor pedig, amikor beleegyezett abba, hogy az interjú után négyszemköz beszélnek a történtekről.

Pompeo szerint szégyen, hogy Kelly megsértette az újságírás és tisztesség alapvető szabályait.

„Ez még egy példája annak, hogy hova süllyedtek a tömegtájékoztatási eszközök Donald Trump amerikai elnök és kormánya elleni lejáratási kísérleteikben” - írta Pompeo, aki szerint ennek fényében nem csoda, hogy az amerikaiak a tömegtájékoztatási eszközök zömének nem hisznek.

Szócsatájuknak különös színt ad az, hogy Mike Pompeo a jövő héten Kijevbe látogat, ahol - washingtoni tájékoztatás szerint - Ukrajna szuverenitásának és területi sérthetetlenségének amerikai támogatásáról tárgyal a kijevi vezetőkkel.

A Donald Trump elleni szenátusi alkotmányos vádeljárásban központi szerepe van Ukrajnának, az egyik vádpont ugyanis az, hogy az elnök visszaélt hivatali tisztségével, amikor tavaly júliusban telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és arra kérte, járjon utána a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden volt alelnök és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek.

A demokrata törvényhozók azzal vádolják Trumpot, hogy az Ukrajnának megszavazott katonai segély visszatartásával gyakorolt nyomást Zelenszkijre. A másik vádpont szerint akadályozta a kongresszust az impeachment lefolytatásában azzal, hogy nem volt hajlandó az erről szóló dokumentumokat átadni a törvényhozásnak, továbbá megtiltotta a kormányzat egyes tisztségviselőinek a részvételt a képviselőházi bizottságok előtti meghallgatásokon.

(444/MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.