Bolívia szerint Mexikó a nagykövetségén bújtatja a bukott elnök, Evo Morales szövetségeseit

2019. december 25., 09:35

Szerző:

Mexikói külügyminisztériuma keddi nyilatkozatában jelezte, hogy La Paz-i nagykövetségét sorozatos zaklatás érik a bolíviai hatóságok részéről arra hivatkozva, hogy e diplomáciai képviselet menedéket nyújt Evo Morales lemondatott, mexikói száműzetésbe menekülő bolíviai elnök több körözés alatt álló emberének

A mexikóvárosi kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bolíviai biztonsági és hírszerző szervek túlzott megfigyelés alatt tartják a nagykövetséget, lefotóznak mindenkit, aki bemegy oda vagy kijön onnan, sőt, az intézmény alkalmazottait zaklatják, és egyszer megállították azt a gépkocsit, amelyben éppen maga a nagykövet utazott.

A bolíviai hatóságok arra hivatkoznak, hogy a nagykövetségre a Morales-kormány több magas rangú tisztségviselője, politikusa menekült, és négyük ellen letartóztatási parancs van érvényben. Utóbbiakat lázadás, terrorizmus és terrorizmus pénzelése gyanújával akarják őrizetbe venni.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és a rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani, és először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét, és új szavazást tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.