Meghalt a világ legidősebb embere, ez volt a hosszú életének a titka

117 éves korában meghalt a világ legidősebb embere, Maria Branyas Morera. 

2024. augusztus 26., 12:59

Szerző:

A 117 éves korában elhunyt asszony 1907. máricius 4-én született San Franciscóban, idén augusztus 19-én pedig békésen, álmában érte a halál a spanyolországi Olotban. A családja augusztus 20-án, az X-en jelentette be, hogy Morera – aki 2023-ban kapta meg a világ legidősebb embere címet – elhunyt – írja a Live Science.

Gyengének érezte magát 

Az asszony az elmúlt 20 évben a Residencia Santa Maria del Tura idősek otthonának lakója volt, a halála előtt pedig már többször mondta a családjának, kezdi gyengének érezni magát és tudja, az ideje hamarosan lejár. Egy korábbi, közösségi oldalon megjelent posztban Morera így fogalmazott: 

Egy nap elmegyek innen. Nem fogok újra kávézni, nem eszem joghurtot és nem simogatom meg a kutyámat. Elhagyom az emlékeimet, a tükörképemet, megszűnök létezni ebben a testben. Egy nap, nem tudom, hogy mikor, de már nagyon közel van, ennek a hosszú útnak vége lesz. 

Az orvosok is felfigyeltek rá 

2023-ban egyébként a Guinness-rekordok könyve hivatalosan is bejelentette, hogy a Morera a világ legidősebb embere. A címet Lucile Randon, más néven André nővér halála után kapta meg, aki 118 éves korában halt meg, 2023. január 17-én. Maria Branyas Morera hosszú élettartama egyébként az orvosok figyelmét is felkeltette. A genetikai és életmóbeli szokásokat tanulmányozó kutatók megállapították, hogy a vérében nagyon alacsony volt a zsír és a cukorszint, valamint a sejtjei is lassabban öregedtek, mint az átlagembereké – írta korábban a The New York Times. 

Titok 

Jelenleg a világ legidősebb embere a 116 éves Tomiko Itooka, aki 1908 május 23-án született Japánban. A japánok egyébként híresek a hosszú életükről, egy korábbi cikkünkben össze is szedtük, mi lehet ennek az oka. Mint megírtuk a japánok jellemzően sosem eszik degeszre magukat, életfilozófiájuk szerint mindig megállnak az étkezésben, amikor nagyjából 80 százalékban jóllakottnak érzik magukat. Ezen túlmenően kisebb adagokat is fogyasztanak, az étrendjük pedig nagyon kiegyensúlyozott. Alapvetően olyan élelmiszereket visznek be, mint a szezonális gyümölcsk, hal, rizs és a teljes kiőrlésű gabonák. Előszeretettel esznek tofut, szóját és nyers zöldségeket is. Ezek az ételek kis mennyiségben tartamaznak csak telített zsírokat és cukrokat, valamint tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogyasztásukkal csökken a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata, az étrendnek hála pedig Japánban lenyűgözően alapcsony az elhízás aránya. A japánok ráaádásul esküsznek a sétára, a fiataloktól kezdve egészen az idősekig mindenki nagyon szeret sétálni. Iskolába, munkába is rendszeresen gyalog vagy biciklivel járnak, a tömegközlekedési eszközökön pedig általában le sem ülnek. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)